Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a vélhetően egyetlen, nyugatra menekült Wagner-zsoldost

2023. szeptember 30., szombat 14:00

Mégis rácsok mögé került a Wagner-csoport zsoldosa, aki dezertálása után az év elején Norvégiába menekült, és ott kért menedékjogot. Összeütközésbe került a hatóságokkal, majd bejelentette: mindenáron haza akar térni. Ügyvédje ezt cáfolta.

A norvég rendőrség letartóztatta Andrej Medvegyevet, a Wagner-csoport egykori parancsnokát, aki a gyanú szerint illegálisan kísérelt meg hazatérni Oroszországba. A 26 éves orosz zsoldos január 13-án, szintén illegálisan, állítása szerint a háború borzalmai elől menekülve szökött Norvégia területére, ahol több incidens fűződik a nevéhez – emlékeztetett a BBC.

Nem sokkal Norvégiába érkezése után a bevándorlási törvények alapján letartóztatták, majd szabadon engedték, így menedékjogért folyamodhatott.

Röviddel a frontról történő szökése után készségesen nyilatkozott. Az Ukrajnában tapasztalt brutalitás késztette végül arra, hogy dezertáljon – ezt nyilatkozta a CNN-nek adott interjújában.

A Wagner harcosait gyakran morzsányi információval küldték harcba, a cég pedig kegyetlenül bánt a vonakodó újoncokkal – ecsetelte élményeit.

Összeterelték azokat, akik nem akartak harcolni, és az újonnan érkezők szeme láttára lelőtték őket, majd eltemették őket a lövészárokban

– állította Medvegyev.

Az Oroszország sarkvidéki határán Norvégiába érkező zsoldos vélhetően az első Wagner-tag, aki nyugatra disszidált.

Érkezése után azt mondta: azért kért menedéket, mert attól tartott, hogy „brutálisan végeznek vele”, miután tanúja volt az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöknek.

Bocsánatot kért az ukrán néptől

„Sok mindennek voltam tanúja” – ezt már a France24-nek fejtette ki, de hozzátette, hogy a részleteket csak a norvég nyomozókkal oszthatja meg. Azt azonban megerősítette, hogy parancsnokainak „módszerei” és „utasításai” miatt dezertált. Hozzátette: a zsoldosokat „ágyútöltelékként” küldték a csatába.

Medvegyev a menekülés kockázatát annak ellenére vállalta, hogy tudta: a dezertálásnak „nagyon-nagyon súlyos következményei lehetnek”. Az egyik 44 éves társát szökése miatt – mint emlékezetes – kamerák előtt, pöröllyel végezték ki.

Medvegyev az interjúban tagadta, hogy a Wagner harcosai atrocitásokat követtek el civilekkel szemben, de hozzátette: „a parancsnokoknak van okuk a szégyenre”.

Az egykori zsoldos bocsánatot kért az ukrán néptől azért, „mert részese volt ennek”. Azt azonban kikötötte, hogy a gyilkosokkal nem azonosíthatók az oroszok, akik a „háborús propaganda” áldozatai, miközben magáról a háborúról az orosz vezetők döntöttek. 

A márciusban készült interjúban abban reménykedett, hogy menedékjogot kap Norvégiában, ha pedig visszatoloncolják Oroszországba, akkor legalább „elmondta az igazságot”, utána pedig készen áll arra, hogy „megfizesse ennek az árát”.

Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport főnökét „őrültnek” nevezte, aki „azt hiszi, bármit megtehet”, majd megjósolta a zsoldosvezér erőszakos halálát. „Azt hiszem, a saját emberei fogják megölni” – harangozta be Medvegyev.

Összetűzésbe került a norvég hatóságokkal

Egy hónappal később, áprilisban Norvégiában bűnösnek vallotta magát, miután egy bár előtt verekedésbe keveredett, sőt egy gázpisztoly is volt nála. A rendőrök elleni támadás vádja alól azonban felmentették.

Újabb egy hónap elteltével, májusban már belengette, hogy haza akar térni Oroszországba, noha tisztában van azzal, hogy az életét kockáztatja. Oroszországban egyébként többéves börtön vár a dezertőrökre.

A norvég rendőrség a hétvégén késő este közölte, hogy őrizetbe vettek egy húszas éveiben járó férfit, aki megpróbálta átlépni az orosz határt. Norvégiából Oroszországba csak néhány kijelölt határátkelőn lehet belépni.

A gyanúsított nevét nem tették közzé.

Andrej Medvegyev norvég ügyvédje azonban megerősítette ügyfele személyazonosságát, és azt mondta: félreértés miatt tartóztatták le.

„Azért utazott oda, hogy megnézze, meg tudja-e találni azt a helyet, ahol belépett Norvégiába. Egy taxiban ült, amikor leállították” – mondta Brynjulf Risnes. Az ügyvéd szerint Medvegyevnek „soha nem állt szándékában” visszamenni Oroszországba.

(Borítókép: Andrej Medvegyev volt Wagner-parancsnok és ügyvédje, Brynjulf Risnes a bíróságon Oslóban 2023. április 25-én. Fotó: Gorm Kallestad /NTB / Reuters)

Rovatok