Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban egyre kevesebb a katolikus

2023. szeptember 30., szombat 08:56

A tíz évvel korábbi népszámlálási adatok szerint kevesebb magyar vallotta magát katolikusnak. A lengyeleknél is hasonló visszaesés figyelhető meg, bár náluk még jóval nagyobb arányban, 71 százalék jelölte meg ezt vallásaként, miközben nálunk csak 50 százalék volt az arányuk.

Mint megírtuk, a KSH által kedden közzétett népszámlálási adatok szerint ugyan a válaszadók csupán 60 százaléka felelt a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre, 50 százalékuk, 2,9 millió fő kereszténynek vallotta magát, köztük a római katolikusok vannak túlnyomó többségben. Ehhez képest 2011-ben még 3,7 millióan, 2001-ben pedig 5,3 millió volt számuk. 

A Notes of Poland cikkéből kiderül, hogy Lengyelországban is hasonló trend figyelhető meg. 2011-ben a lakosság 71 százaléka vallotta magát katolikusnak, míg tíz évvel korábban még 88 százalék volt arányuk, azaz 33,7 millióról 27,1 millióra csökkent számuk. 

A lengyel központi statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy ezalatt az időszak alatt háromszorosára nőtt mind a vallástalanok – 2011-es 2,4 százalékról 2021-re 6,9 százalékra –, mind a nem válaszolók aránya, 7,1 százalékról 20,5 százalékra. A többi valláshoz tartozók elenyésző mértékben válaszoltak, de arányuk nem csökkent annyira ezen időszak alatt, mint a katolikusoké.

Lengyelország második legnagyobb felekezete az ortodox egyházhoz tartozik, de lakosságon belüli arányuk csekély, mindössze 0,4 százalék. Kevesebb lett a templomba járó is (28 százalék), de ennek köze van ahhoz, hogy a felmérés nem sokkal a járványügyi korlátozások feloldása után zajlott. 

Rovatok