Index Vakbarát Hírportál

Beomlott egy aranybánya Zimbabwéban, sokan meghaltak vagy csapdába estek

2023. szeptember 30., szombat 08:32

Legalább hat ember meghalt, tizenöt bányász pedig még mindig csapádban van annak következtében, hogy beomlott egy járat egy zimbabwei aranybányában.

A BBC a helyi állami média közlése alapján arról számolt be, hogy a Chegutuban található Bay Horse aranybánya járata még péntek reggel omlott be. Mint közölték, 

A járatban ekkor több mint 30 ember lehetett. 

Közülük azóta 13 embert már sikerült megmenteni, hat emberről azonban kiderült, hogy életüket vesztették. A járatban csapdába esettek közül 15-en még arra várnak, hogy kimentsék őket.

A helyi ZBC tévécsatorna szerint a mentés jelenleg is zajlik, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a járatomlást. A zimbabwei országos bányászszövetség, valamint a chegutui bányászegylet vezetője is a helyszínre utazott, hogy megállapítsák, mi történhetett.

A BBC azt is megjegyezte, hogy a nagy arany-, platina- és gyémántlelőhelyekkel rendelkező Zimbabwéban nem ritkák az ehhez hasonló incidensek. Ezeket a legtöbb esetben az okozza, hogy a bányászást elavult módszerekkel végzik, és gyakran nem tartják be a biztonsági előírásokat.

Az egyik legsúlyosabb eset 2019-ben volt, amikor több tucat bányász megfulladt, miután a Silver Moon és Cricket nevű, az ország középső részén, Kadoma városánál található bányákat elöntötte a víz.

Rovatok