Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen pusztulnak a delfinek az Amazonas folyóban

2023. október 1., vasárnap 12:08

Több mint száz delfint találtak holtan a brazíliai Amazonas vidékén a történelmi szárazság és a rekordmagas vízhőmérséklet következtében, amely helyenként meghaladta a 38 Celsius-fokot. Az elpusztult delfineket mind a Tefé-tóban találták az elmúlt hét napban, amiről a brazil tudományos minisztérium által finanszírozott Mamirauá kutatóintézet tájékoztatott.

A Mamirauá Intézet szerint a delfinek tömeges pusztulása szokatlan jelenség, és arra enged következtetni, hogy az Amazonas térségében tapasztalható szárazság és a folyó rekordmagas hőmérséklete lehet az ok – írja a CNN

A hír tovább növeli az éghajlatkutatók aggodalmát az emberi tevékenység és a szélsőséges aszályok régióra gyakorolt hatásai miatt.

Még korai lenne meghatározni ennek a szélsőséges eseménynek az okát, de szakértőink szerint minden bizonnyal összefügg az aszályos időszakkal és a Tefé-tó magas hőmérsékletével. Egyes pontjain a hőmérséklet meghaladja a 38 Celsius-fokot 

– közölte az intézet.

Az Amazonast, a világ leghosszabb folyóját jelenleg történelmi szárazság sújtja, amit az állatvilág több faja is megszenved. A kutatók és az aktivisták igyekeznek megmenteni a még életben lévő fajokat, de leginkább a delfinekre szegeződött most a fókuszuk.

A még élő példányokat a külvárosi lagúnákból és tavakból a folyó főágába szállítják, ahol hűvösebb a víz.

„A folyami delfinek más folyókba való áthelyezése nem túl biztonságos, mert ellenőrizni kell, hogy vannak-e toxinok vagy vírusok az adott vízben [mielőtt az állatokat szabadon engednék]” – mondta André Coelho, a Mamirauá Intézet kutatója.

A szárazság a gazdaságnak sem kedvez

Amazonas állam 59 településéről jelentettek átlag alatti vízszintet, ami akadályozza a közlekedést és a halászatot is a folyón.

A hatóságok a következő hetekben még akutabb szárazságra számítanak, ami további delfinpusztulásokat okozhat.

Rovatok