Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan szolgálatba állhatnak a repülő taxik

2023. október 2., hétfő 05:54

Dubaj azt tervezi, hogy 2026-tól egy teljesen működőképes repülőtaxi-hálózatot fog működtetni a városban. Ezt a járművek számára leszállópályákat építő Skysports cég közölte a Business Insiderrel.

Kezdetben négy taxi-leszállópályát hoznak létre: egyet a nemzetközi repülőtéren, a kikötőben, a pálma alakú luxusszigeten, valamint egyet a belvárosban. A repülőautókat ráadásul környezetbarát technológiával működtetik majd, nincs károsanyag-kibocsátásuk és a propellereiket elektromos áram hajtja, ezzel a helikoptereknél is csendesebben fognak közlekedni – írja az Insider.

A techcég vezetője szerint Dubajban alig három év alatt teljesen ki tudják építeni a repülőtaxi-hálózatot. A Skyports már februárban ismertette, hogy az első vertiportokat, a légi járművek indítóállomásait a város legnépesebb és legnépszerűbb területeire telepítik. 

A Joby Aviation amerikai startup, amely az úgynevezett elektromos fel- és leszállójárműveket, eVTOL-okat gyárt, szintén csatlakozott a Skyportshoz a kezdeményezés népszerűsítéséhez.

A repülő autóipar az előrejelzések szerint 2035-re eléri a 150 milliárd dollárt, a szolgáltatást más országok kormányainak is megpróbálják eladni, azzal az indokkal, hogy a légi taxikkal mind a forgalmi dugók, mind a környezeti terhelés csökkenthető a nagyvárosokban. 

A startupvállalatok között nagy verseny folyik, hogy létrehozzák saját légitaxi-szolgáltatásukat például New Yorkban, Los Angelesben vagy Párizsban. A légitársaságok, köztük a Delta, az American és a United is befektetnek a futurisztikus közlekedésbe, hogy utasokat szállítsanak a repülőtérre és onnan vissza.

Rovatok