Index Vakbarát Hírportál

Oroszország és Ukrajna egyesítéséről beszél Zelenszkij volt tanácsadója

2023. október 2., hétfő 11:07

Az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója, Olekszij Arestovics Oroszország és Ukrajna egyesítésének lehetőségeiről beszélt egy videóban.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a felvétel mikor készült, egy YouTube-felhasználó néhány órája töltött fel egy felvételt, melyen Olekszij Aresztovics látható, és arról beszél, mi lenne, ha Ukrajna és Oroszország egyesülne.

Véleménye szerint a két ország egyesülése jelentős hatással lehetne a világközösségre. Arestovics szerint a modern Oroszországnak számos stratégiai kihívással kell szembenéznie, például a szovjet korszakban létező határok részleges visszaállításával, valamint a Nyugat befolyásának gyengítésével, különösen a nemzetek feletti szervezeteinek, például az Európai Uniónak és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO). Hangsúlyozta, hogy Oroszország jelentős potenciállal rendelkezik, és hatalma sokkal nagyobb bármelyik országénál.

El tudja képzelni, mi lesz, ha Oroszország és Ukrajna egyesül? Európa összes országa »térdre rogyna« ez előtt a medve előtt, amelyik a saját lábára állt

– fogalmazott. Szerinte ezzel létrejönne az új Szovjetunió.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem lehet tudni, hogy a felvétel pontosan mikor készült, és az is jól látszik, hogy egy megvágott videóról van szó.

Ő maga mondott le

Az utóbbi időben Arestovics egyre gyakrabban bírálta az ukrán hatóságokat. A politikus még januárban adta be lemondását. A tisztségviselő felmondásának hátterében egy dnyiprói támadás után tett nyilatkozata áll. Akkor ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a H–22-es rakétát, amely egy házat talált el, az ukrán légvédelem lőtte le, és emiatt zuhant a lakóházra. Az esetben csaknem ötven ember vesztette életét.

Aresztovics nyilatkozata Ukrajnában közfelháborodást váltott ki, ami arra késztette a tanácsadót, hogy bocsánatot kérjen. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ukrán légvédelemnek még egyetlen H–22-es orosz rakétát sem sikerült megsemmisítenie, erre nincs megfelelő eszköze Ukrajnának. Hozzátette azt is, hogy erre olyan korszerű nyugati rendszerek képesek, mint például az amerikai gyártású Patriot légvédelmi rakétarendszerek.

Megírtam a lemondó nyilatkozatot. Szeretnék példát mutatni a civilizált viselkedésre: az elvi tévedés lemondással jár 

– fogalmazott bejegyzésében a tanácsadó. 

Rovatok