Index Vakbarát Hírportál

Japánban továbbra is tilos a kettős állampolgárság

2023. október 2., hétfő 18:30

Japánban a legfelsőbb bíróság megerősítette a kettős állampolgárságot tiltó jogszabályt. A felperesek szerint ez sérti a szigetország alkotmányát, amely kimondja a boldogsághoz és a törvény előtti egyenlőséghez való jogot.

Japánban a legfelsőbb bíróság elutasította külföldön élő állampolgárai egy részének a kettős állampolgárságot tiltó törvény elleni fellebbezését.

A nyolc felperes azzal érvelt, hogy a külföldi állampolgárság megszerzése megkönnyítené az életüket és a munkájukat az illető országban, mindazonáltal leszögezték, hogy szeretnék megtartani japán állampolgárságukat is – adta hírül az MTI.

Japánban a szigetország lakóinak le kell mondaniuk japán állampolgárságukról, ha saját döntésből kifolyólag más állampolgársághoz jutnak.

Az alsóbb fokú, 2021-ben hozott ítéletet jóváhagyó csütörtöki döntés megerősíti ezt.

A 2021-es döntést a bíróság azzal indokolta, hogy a többes állampolgárság összeférhetetlenséget okozhat az országok közötti jogok és kötelességek terén, példaként az adózási rendszert és a diplomáciai védelemre vonatkozó jogszabályokat említették.

A felperesek ezzel szemben azzal érveltek, hogy miután egyre több ország teszi lehetővé a többes állampolgárságot, a vitatott törvény sérti a szigetország alkotmányát, amely kimondja a boldogsághoz és a törvény előtti egyenlőséghez való jogot.

Rovatok