Index Vakbarát Hírportál

Koszovói Belügyminisztérium: Szerbiában készítették elő a támadást

2023. október 2., hétfő 08:07

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter egy sajtótájékoztatón kijelentette: a banjskai támadás célja Koszovó északi részének annektálása volt. Elmondása szerint az akcióban 90 támadó vett részt. Emellett egy videófelvételt is közzétett a tárca, ami őket támaszthatja alá.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Koszovó és Szerbia között, miután a múlt héten harminc szerb fegyveres és koszovói rendőrök között tűzharc alakult ki az észak-koszovói Banjska településen. A felek egymást hibáztatják az esetért, emellett azzal vádolják egymást, ők felelősek a helyzet eszkalációjáért. Albin Kurti szerint Alekszandr Vucsics háborút akar a két ország között, akit az egykori véres diktátorhoz, Szlobodan Milosevicshez hasonlított.

Svecla szerint a támadás előkészületei Szerbia középső részén történtek, ami a csoporttól lefoglalt drónokból is látható. Svecla elmondta, a felvételeken nemcsak a támadás látható, hanem az is, hogy a csoport milyen előkészületeket tett a szerbiai Kopaonikban, Milan Radoicsics birtokán lévő kiképzőközpontokban – közölte a horvát Index.

A kiképzésen részt vett Alekszandr Vucsics szerb elnök, Milos Vucevic védelmi miniszter és Milan Mojsilovics, a hadsereg parancsnokságának főnöke

– mondta Svecla. Hozzátette, hogy Vucsics megpróbálta eltitkolni, hogy Szerbia részt vett a támadás megszervezésében. Az is kiderült, a gyakorlatokat Szerbia egyik legnagyobb katonai gyakorlóterén tartották.

A koszovói rendőrség igazgatója szerint a csoport, amely szeptember 24-én Banjskában megtámadta a koszovói rendőrséget, már régóta készült Szerbiában, és a Milan Radoicsics tulajdonában lévő kopaoniki Hotel Grej területén, valamint a Pasuljanska Livada gyakorlótéren gyakorolt.

Hozzátette, hogy Szerbia logisztikát és infrastruktúrát bocsátott a csoport rendelkezésére.

Vucsicsnak is van bizonyítéka

Vucsics szerint azonban szemtanúk beszámolói vannak náluk a szerbek meggyilkolásáról, ezeket állítólag 24 órán belül nyilvánosságra is hozzák. Koszovó azonban azt állítja, erről nekik éppen nem készült felvételük.

24 órán belül hallani és látni fogják, meglesznek a szemtanúk vallomásai, akik a helyszínen voltak és látták, hogyan öltek meg brutálisan legalább egy embert. Szerbia nem nyugszik addig, amíg nem derül ki a teljes igazság, mert a szerbek élete nem ér kevesebbet, mint másoké

– mondta Vucsics.

Vucsics egy videóbeszédben azt mondta, hogy az év legnehezebb néhány napja van mögöttük.

A közelmúlt koszovói eseményei miatt voltak nehezek az elmúlt napok, de a Szerbia elleni általános kampány, a hazugságok és valótlanságok kampánya miatt is. Ahogy népünk mondja – nem azért havazik, hogy a hegyet betakarja, hanem azért, hogy minden állat megmutassa a jelét. Láttuk, hogy vannak barátaink, kevesen vannak, de ők védik az ENSZ alapokmányát, a kis országok jogát és az élethez való jogukat

– mondta Vucsics.

Rovatok