Index Vakbarát Hírportál

Egy másfél órás orvosi beavatkozással megszüntethető a kóros elhízás

2023. október 3., kedd 18:11

Jóváhagyta az ambuláns gyomorszűkítést az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata. A beavatkozással csökkenthető az elhízottak száma, és mérsékelhetők az elhízás okozta, fontmilliárdokra rúgó egészségügyi kiadások.

Az elhízás a számítások szerint évi 6,5 milliárd fonttal, átszámítva közel 3000 milliárd forinttal terheli a brit egészségügy, az NHS kasszáját. A kóros jelenség egy alig másfél órás beavatkozással kezelhető, amit a szakemberek „biztonságosnak és hatékonynak” minősítettek – jelentette a Sky News.

A szakzsargonban endoszkópos hüvelyes gyomorplasztika, azaz ESG néven ismert eljárás zsugorítja a gyomor méretét, így a páciens korábban tapasztalja a jóllakottság érzését. A beavatkozás után általában csökken a testtömeg, mérséklődik a társbetegségek kockázata, és javul az életminőség.

Ezzel a beavatkozással próbálkozott még 2019-ben Gáspár Bea, a Hal a tortán háziasszonya is, akinek drasztikusan sikerült lefogynia, ami az egészségi állapota mellett a közérzetén is javított.

A Nagy-Britanniában jóváhagyott ESG során egy kamerával és orvosi műszerekkel ellátott rugalmas csövet juttatnak a páciens száján keresztül a gyomorba, ahol a gyomorfal egyes szakaszait összehajtogatják, majd összevarrják, ezzel csökkentik a szerv térfogatát, azaz befogadóképességét.

A 90 perces beavatkozás után a betegek általában még aznap hazamehetnek.

Ráadásul a „harmonikaeljárásként” is ismert ESG bármikor visszafordítható, a felépülés pedig gyorsabb, mint a hagyományos műtét esetében.

A gyomorplasztikát azoknak kell felajánlani, akiknek a testtömegindexe, a BMI-je 30-nál nagyobb – áll a brit egészségügyi és ellátási intézet, a NICE útmutatás-tervezetben. A testtömegindex a testmagasság és a testtömeg függvénye, amely a két adat megadásával egy kattintással kiszámítható.

A dél-ázsiai, kínai, közel-keleti, fekete-afrikai vagy afrikai-karibi családból származók esetében a brit BMI-határérték 27,5 felett van.

A gyomorplasztikát azoknak javasolják továbbá, akiknek életmódváltással nem sikerült lefogyniuk, vagy más okokból műtétre alkalmatlanok.

Az elhízás növeli más betegségek kialakulásának kockázatát

A kóros elhízáson enyhítő, testsúlycsökkentő műtétek alanyainak családja körében több mint egy évtizede készített vizsgálat szerint az operáció a többi családtagra is fogyasztó, egyszóval jótékony hatással van.

Műtéti beavatkozásokat magyar magánklinikákon is végeznek – amint az némi guglizással kiderült – milliókért.

Az elhízás következményei azonban ennél sokkalta drágábbak. A brit NICE becslése szerint évi 6,5 milliárd fontba kerülő kóros betegség a rák második leginkább megelőzhető kiváltó előzménye. Egy tavalyelőtti angliai felmérés szerint a felnőttek 25,9 százaléka elhízott, további 37,9 százaléka pedig túlsúlyos.

Az aggasztó arányra utalt a NICE vezető tisztiorvosa, aki arra figyelmeztetett: az elhízott és túlsúlyos emberek esetében nagyobb a kockázata más betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Az ambuláns eljárás csökkenti a kórházak terhelését

„Bizottságunk szerint az elhízottak endoszkópos gasztroplasztikája biztonságos és hatékony eljárás, amely csökkenti a gyomor méretét, ezáltal kevesebb étel elfogyasztása után már jóllakottabbnak érzik magukat” – jelentette ki Jonathan Benger.

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ESG típusú gyomorplasztika után a páciens nem szorul kórházi ellátásra, ami más, hasonló okból végzett műtétekkel összehasonlítva csökkenti a kórházak terhelését.

A gyomor szalagokkal vagy gyűrűvel, bypass-szal is zsugorítható, a bariátriai sebészet beavatkozását azonban csak olyanoknál alkalmazzák, akiknek a testtömegindexe 35 feletti.

Erre a kezelésre is nagy az igény, de nem mindenki szánja rá magát, vagy alkalmas a műtétre – mondta Benger professzor, és hozzátette: a gyomorplasztika a műtéttől eltérően nem invazív fizikai beavatkozás, ezért sokak előtt nyit lehetőséget az életminőségük javítására.

(Borítókép: Oleksandra Troian / Getty Images)

Rovatok