Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa támogatja az azonos nemű párok megáldását

2023. október 3., kedd 10:42

Ferenc pápa elmondta bíborosainak, nyitott lenne arra, hogy megáldja az azonos nemű párokat. Ezt azzal indokolta, hogy álláspontja szerint minden áldáskérést „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni. Azt is megerősítette, hogy az egyház ennek ellenére továbbra is bűnösnek titulálja az azonos nemű kapcsolatokat, és házasságukat nem ismeri el.

„Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak” – fogalmazott Ferenc pápa, a katolikus egyház vezetője. Bíborosai szerették volna tisztázni vezetőjükkel az azonos neműek kapcsolatát illető álláspontját, mire azt felelte, nyitott lenne arra, hogy megáldja őket. 

A kérés egyike volt a pápának küldött kéréseknek, amelyek az egyház jövőjét megvitató, többhetes globális találkozót megelőzően érkeztek a Vatikánba, ami szerdán kezdődik.

A katolikus egyházban az áldás egy ima vagy kérés, amelyet általában egy pap mond, és amelyben arra kérik Istent, hogy nézzen kedvezően a megáldott személyre vagy személyekre.

Több ország püspökei is elkezdték engedélyezni, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat, de az egyházi hatóságok álláspontja továbbra sem egyértelmű. A Vatikán doktrinális hivatala 2021-ben egy hasonló tisztázási kérést követően úgy döntött, nem engedélyezi a gyakorlatot.

A legutóbbi kérésre válaszolva a pápa azt mondta, az egyház a házasságot „egy férfi és egy nő közötti kizárólagos, stabil és felbonthatatlan szövetségként” értelmezi, és

kerülnie kell „minden olyan rítust vagy szentséget, amely ellentmondhat ennek a meggyőződésnek”.

Hozzátette azonban, hogy „amikor áldást kérnek, azzal egy Istenhez intézett segítségkérést fejeznek ki, egy könyörgést a jobb élet eléréséhez”. Kiemelte, az egyháznak mindig „kedvességgel, türelemmel, megértéssel, gyengédséggel és bátorítással” kell megközelítenie az emberekkel való kapcsolatait.

Az anglikán egyház már bevezette

Februárban az anglikán egyház vezetőségének szavazása támogatta azokat a javaslatokat, amelyek lehetővé tennék az azonos nemű párok számára az áldást.

Ez a lépés azt jelenti, hogy az azonos nemű párok a polgári szertartás után egy anglikán templomba mehetnek, ahol istentiszteletet tartanak, aminek keretein belül hálát adnak, és Isten áldását tartalmazó imákat mondanak.

Rovatok