Index Vakbarát Hírportál

Annyit költünk élelmiszerre, hogy csökkenni kezdett a gyémánt ára

2023. október 3., kedd 12:29

A nyers gyémántok – a nyers és csiszolatlan kövek – ára 2023-ban csökkent, mivel a pandémiát követő időszakban sok fogyasztó ódzkodik a luxuscikkektől. A Zimnisky Global Rough Diamond Index szerint az árak az elmúlt egy évben a legalacsonyabbak voltak, az iparági elemzők a visszaesést az ékszerpultok csökkenő forgalmának tulajdonítják.

A járvány idején a fogyasztók kevesebb pénzt költöttek étkezésre és utazásra, „az embereknek többletpénzük lett, amit diszkrecionális vásárlásokra költhettek” – jegyezte meg Paul Zimnisky globális gyémántelemző. 

A gyémántárak alkalmazkodtak ahhoz, hogy a fogyasztók a szolgáltatásokat választják az ékszerek helyett. Az elemzők szerint az emberek inkább esznek, utaznak, és élményekre költenek, mint luxuscikkekre.

A gyémánt egy teljesen fogyasztóvezérelt piac

– mondta Edahn Golan független gyémántelemző. A gyémánt ékszerek iránti vásárlói kereslet befolyásolja a nyers gyémánt árát és bizonyos mértékig a kiskereskedelmi árakat is. A kiskereskedők a fogyasztói keresletet azzal gerjesztik, hogy több száz millió dollárt fordítanak a reklámra.

A zuhanó árak a nyersgyémánt-értékesítés két rekordévét követik. A természetes gyémánt ékszerek iránti kereslet 2021-ben és 2022-ben minden idők legmagasabb szintjét érte el.

A nyersgyémánt-árak csökkenése azonban nem jelenti azt, hogy a vásárlók olcsóbb árcédulákat látnak majd az ékszerboltokban.

A kiskereskedők jellemzően rövid távon nem igazítják ki a bolti áraikat a nyersgyémánt-piac alapján, függetlenül attól, hogy a termékek hátoldalán olcsóbb vagy drágább ár szerepel. Golan szerint „a kiskereskedők meghatározzák az árakat, és keményen védik a bruttó árrésüket”.

Elmondása szerint annak ellenére, hogy a nyersgyémánt-árak csökkennek, egy egykarátos kerek gyémánt vásárlása a boltban most átlagosan 3 százalékkal drágább, mint 2020 januárjában.

Rövid távon, ha a nagykereskedelmi árak csökkennek, néhány ékszerész megpróbálja kihasználni a lehetőséget, hogy nagyobb árrést szerezzen

– mondta Zimnisky.

Az iparági elemzők arra számítanak, hogy a téli ünnepek alatt és 2024 elején megugrik a kiskereskedelmi forgalom. A téli hónapok számítanak az eljegyzési főszezonnak, a karácsony és a Valentin-nap pedig jellemzően jövedelmező ünnepek az ékszeripari cégek számára.

Bár ez a nyersgyémánt-árak kismértékű emelkedéséhez vezethet, „összességében az ünnepi szezonban az eladások csökkenését fogjuk látni az előző évhez képest” – jósolja David Johnson, a világ egyik legnagyobb gyémántgyártó vállalatának, a De Beersnek a szóvivője.

Rovatok