Index Vakbarát Hírportál

Megerőszakolják a menekült nőket a mexikói határnál

2023. október 3., kedd 06:18

Tanúvallomások szerint Mexikó északi határánál az embercsempészek és a kartellek számos menekült nőt bántalmaznak, kínoznak és erőszakolnak meg.

A Reuters hírügynökségnek rengeteg nő számolt be arról, hogy az Egyesült Államokba belépni kívánó menekült nőket a mexikói határnál bántalmazzák – írja a Euronews.

Reynosában és Matamorosban, a mexikóiamerikai határnál fekvő két városban az utóbbi időben jelentősen megugrott a nemi erőszakok száma. Az elmúlt kilenc évben 2023-ban volt a legmagasabb a külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett nemi erőszakok száma a két mexikói városban.

Embertelen, ahogy a bűnözők bántalmazzák, zsarolják és megerőszakolják a migránsokat, mindezt haszonszerzés céljából

– nyilatkozta Luis Miranda, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának szóvivője a Reutersnek.

Az Egyesült Államok új rendszert vezetett be a határátlépéshez májusban. A belépni kívánók egy applikáción keresztül foglalhatnak maguknak időpontot. A Reuters a rendszer hatékonyságáról kérdezett meg szakértőket, akik szerint ugyan az ötlet nem rossz, de az erőszak növekedéséhez vezetett.

Egyrészt naponta legalább tízezren próbálnak időpontot foglalni maguknak az 1450 helyre, így mégis várakozniuk kell valamelyik városban, másrészt a kartellek nem akarnak elesni bevételtől. Ha valaki egy embercsempész „védelme” nélkül érkezik Reynosába vagy Matamorosba, fennáll a veszélye, hogy váltságdíjért elrabolják, megerőszakolják vagy ingyenmunkára kényszerítik. A legtöbb elkövetett szörnyűség még csak ki sem derül, mivel a menekültek többsége fél bejelenteni az erőszakot.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok