Index Vakbarát Hírportál

Politico: az EU decemberben kezdene csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

2023. október 3., kedd 21:58

Oroszország háborúja nem fogja megakadályozni, hogy Brüsszel és Kijev tárgyalásokat kezdjen Ukrajna uniós csatlakozásáról – állítják diplomaták a Politico című lapnak. Az Európai Unió állítólag arra készül, hogy tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával az ország jövőbeli csatlakozásáról, amelynek hivatalos bejelentése már decemberben várható.

Három, a terveket ismerő diplomata szerint a vezetők arra készülnek, hogy még az év vége előtt zöld utat adjanak Kijevnek a 27 országgal való csatlakozásról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséhez – írja a Politico.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban a Parlamenthez intézett éves beszédében kijelentette, hogy Ukrajna jövője az Unióban van. Az uniós országok tavaly júniusban adták meg Kijevnek az uniós tagjelölti státuszt, és a Bizottság novemberben fog előrehaladási jelentést készíteni arról, hogy Ukrajna és más tagjelöltek mennyire teljesítik a blokk csatlakozási feltételeit – közölte kedden egy uniós tisztviselő.

A Politicónak most egy névtelenül nyilatkozó uniós diplomata azt mondta: az elért eredményekről szóló jelentés elfogadása után a Bizottság olyan nyilatkozatot fog tenni, amely

nagyon megnehezíti majd a tagállamok számára, hogy ne mondják azt, hogy kezdjük meg a tárgyalásokat Ukrajnával kapcsolatban

„Az ezt övező politikai nyomás túl nagy lesz ahhoz, hogy az egyes tagállamok ellen tudjanak állni. Várhatóan decemberre az Európai Tanács úgy dönt, hogy tárgyalásokat nyit” – tette hozzá. Ez utóbbi azért is fontos, mert a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez valamennyi uniós tagállam egyetértésére szükség van.

Feszült lehet a helyzet

Bármilyen döntés Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről politikai és jogi szempontból is feszült lehet. A tárgyalások megkezdéséhez Ukrajnának jogilag hét, a Bizottság által meghatározott feltételt kell teljesítenie, köztük az igazságügyi reformokat és a korrupció visszaszorítását. Augusztusig a hét feltételből csak kettő teljesült – közölte akkor az ukrán kormány.

Elképzelhető, hogy Ukrajna nem teljesíti mind a hét feltételt december közepére (amikor az európai állam- és kormányfők összeülnek), de ennek ellenére vezetők politikai nyilatkozatot tesznek a tárgyalások engedélyezéséről, még akkor is, ha a jogi tárgyalási keret még nem véglegesített.

A cél az, hogy decemberben politikai megállapodás szülessen a tárgyalások megkezdéséről

–szögezte le egy másik, szintén a Politicónak nyilatkozó dplomata.

Hozzátette: az Ukrajna felvételéről szóló jogi döntés 2024 elejére meg is születhet.Egy harmadik diplomata mindössze annyit mondott erről: a vezetők decemberben pozitív jelzést fognak küldeni Ukrajna jövőbeli tagságáról.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna milyen messzire jutott a hét kritérium teljesítésében, az EU egyik tisztviselője azt mondta, hogy az előrelépés biztató, és csak egy terület, a kisebbségekkel kapcsolatos, tűnik rövid távon problémásnak. Itt fontos megjegyezni, hogy a magyar kormány számára ez a legfontosabb kérdés.

Rovatok