Index Vakbarát Hírportál

A szerb elnök uniós vétóra kérhette Orbán Viktort

2023. október 4., szerda 15:05

A Banjska faluban történt fegyveres összecsapás rosszat tett Szerbia és az Európai Unió közötti kapcsolatoknak, egyes uniós tagállamok a történtek teljes körű kivizsgálását kérik. Az összecsapásban egy koszovói rendőr és három szerb is életét vesztette. Vannak olyan tagállamok, amelyek Szerbia elleni büntetőintézkedéseket sürgetnek. A szerb elnök látva a folyamatokat, Orbán Viktor segítségét kérte.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a legutóbbi találkozón azt kérte Orbán Viktortól, hogy reagáljon, amennyiben Brüsszelben napirendre kerülne a Szerbia elleni, illetve személyesen vele szembeni szankciók bevezetése. A szerb elnök öt nappal a Banjska faluban történt vérengzést követően találkozott a magyar kormányfővel – írja a Szabad Magyar Szó a Nova elnevezésű szerb portál értesülései nyomán. 

Az említett találkozón a térség stratégiai biztonságáról tárgyaltak az energetika, a vízgazdálkodás, az élelmiszeripar, illetve emberi erőforrások szempontjából.

A Nova úgy tudja, ezen a tárgyaláson kérte meg a szerb államfő Orbán Viktort, hogy használja ki a vétóhoz való jogát és akadályozza meg, ha az Európai Unió bármilyen módon büntetni aká Szerbiát.

Vucsics arra használta a tárgyalásokat, hogy csökkentse a koszovói események következményeit.

Nyíltan azt kérte Orbántól, akivel már gyakrabban találkozik, mint valaha, hogy befolyásolja az Európai Unió döntéshozatalát, amennyiben az ellene vagy hatalma ellen irányulna. Konkrétan, Vucsics figyelmeztette Orbánt, hogy tudja, már szóba kerültek a Szerbia elleni büntetőintézkedések és ennek kapcsán már több megbeszélésre is sor került, ezért ő elvárja, hogy Magyarország reagáljon és vétózza meg, ha szavazásra kerülne a dolog. A magyar kormányfő erre azt válaszolta, hogy országa nem támogatja a szankciós politikát, így minden bizonnyal egy ilyen döntés ellen teszi le a voksát

– mondta a lap forrása. Peter Stano, az EU szóvivője azt mondta, teljes körű együttműködést vár el a szerb vezetéstől a fegyveres összecsapás vizsgálatának ideje alatt. Hozzátette, hogy az unió kész megfontolni a Szerbia elleni büntetőintézkedéseket, amennyiben a tagállamok ezt szükségesnek ítélik.

Lapértesülések szerint többek között Lettország, Litvánia, Észtország és Horvátország szankciókat követel, míg Németország azt szorgalmazza, hogy mindenekelőtt az utolsó részletekig derítsék fel a Banjska faluban történt összecsapás részleteit.

Az unió csak a vizsgálatok lezártával fog érdemben reagálni a történtekre. 

Koszovó szerint Szerbiában készítették elő a támadást

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter az eseményeket követően azt mondta, hogy a banjskai támadás célja Koszovó északi részének annektálása volt. Elmondása szerint az akcióban 90 támadó vett részt. A belügyminisztérium egy videófelvételt is közzétett, ami a koszovói vezetés szavait támaszthatja alá.

A felek egymást hibáztatják az esetért, emellett azzal vádolják egymást, hogy a másik fél a felelős a helyzet eszkalációjáért. Albin Kurti szerint Alekszandr Vucsics háborút akar a két ország között, a szerb elnököt az egykori véres diktátorhoz, Szlobodan Milosevicshez hasonlította.

Rovatok