Index Vakbarát Hírportál

Megölte magát egy nő a brit hadseregben, miután felettese szexuálisan zaklatta

2023. október 4., szerda 18:24

Vélhetően szexuális zaklatás miatt lett öngyilkos egy 19 éves nő, aki a brit hadseregben szolgált, és két hónapon át több ezer szexuális tartalmú üzenetet kapott közvetlen felettesétől.

A királyi tüzérségnél szolgáló fiatal nő 2021-ben, egy dél-angliai támaszponton végzett magával, a vizsgálat eredménye szerint a zaklatás „szinte teljesen biztosan meghatározó volt” a végzetes döntés során.

A nyomozás szerint 2021 októberében Jaysley Beck több mint 1000 szöveges és hangüzenetet kapott WhatsAppon felettesétől, novemberben pedig már több mint 3500-at.

Bár az üzenetek az öngyilkosság előtt egy héttel abbamaradtak, szinte bizonyosan súlyos károkat okoztak Beck mentális állapotában

– áll a nyomozást összefoglaló jelentésben, melyben azonban nem nevezik meg a nő felettesét.

A vizsgálat szerint Becknek nem voltak pszichés zavarai, és nem is keresett segítséget a hadseregen belül. Noha a jelentés összeállítói azt is hozzáteszik, hogy a katona családi problémái, a többi között egy gyász is hozzájárulhatott a végső döntéshez, az elhunyt családja ezt tagadta.

„Könnyű azt mondani, hogy miért nem tiltotta le, de az embernek tisztelnie kell a feletteseit, Jaysley pedig tisztelte, tehát ez az egész nem olyan egyértelmű, hogy valaki csak úgy letiltja a főnökét” – érvelt Leighann McCready, Beck édesanyja, kiemelve, hogy mindez bizonyára érzelmileg rendkívül megterhelő volt lányának.

Emma Norton, a család jogi képviselője rendkívül fontosnak nevezte, hogy

a hadsereg elismerte, a szexuális zaklatás is szerepet játszhatott Beck halálában,

hozzátéve, hogy ez alig pár évvel ezelőtt sem történhetett volna meg.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok