Index Vakbarát Hírportál

Rasszizmussal vádolnak egy francia műsorvezetőt, amiért rákérdezett, a bevándorlók miatt van-e sok ágyi poloska

2023. október 4., szerda 21:13

Pascal Praud-t, a francia CNews jobboldali műsorvezetőjét rasszizmussal vádolták meg, amiért azt kérdezte, hogy a poloskákat a migránsok terjesztik-e. Ezt követően rengeteg kritikát fogalmaztak meg a a műsorvezetővel szemben.

Pascal Praud, Franciaország egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetője kritikák egész sorával néz szembe, miután azt állította, hogy a párizsi poloskaválság a bevándorlással függhet össze – közölte az Euronews. Az 59 éves férfi vezető jobboldali kommentátor és a párizsi CNews hírcsatorna napi vitaműsorának házigazdája, amelyet a kritikusok gyakran hasonlítanak az amerikai Fox News hírcsatornához.

Praud a L'Heure des Pros című műsor házigazdája, ahol szakértők vitáznak a Franciaországban gyakran megosztó témákról. Műsorának növekvő népszerűsége a CNewst a francia médiavilág újoncából az ország második legnézettebb televíziós csatornájává tette.

Múlt pénteken, a fővárosi poloskák terjedéséről szóló vitában Praud megkérdezett egy kártevőirtó szakembert, hogy a fertőzés összefüggésbe hozható-e a bevándorlás általa vélt növekedésével.

Jelenleg nagy a bevándorlás. Ezek olyan emberek, akiknek nincsenek meg a higiéniai feltételeik, akik most francia földön vannak... Lehet, hogy ez ezzel függ össze

– vetette fel a műsorvezető.

Vendégének válasza egy harsány „Egyáltalán nem” volt. Azonban a kritikusok megdöbbentőnek és rasszistának nevezték ezt a kis blokkot a műsorban.

A közösségi médiában azonnali visszhangot váltott ki, és válaszul Emmanuel Macron elnök centrista pártjának politikusai, valamint a szélsőbaloldali La France Insoumise panaszt nyújtottak be az ország médiafelügyeleti hatóságához, rasszizmussal vádolva Praud-t.

Mindannyian csak féltékenyek vagytok

– válaszolta a műsorvezető az őt ért politikai kritikákra.

Kedden Praud nekiment kritikusainak, és visszautasította a rasszizmus vádját, műsorát pedig azzal kezdte, hogy egy újságírónak nem kell megindokolnia, hogy mit kérdez az interjúkban.

Francia tudósok megállapították, hogy az ágyi poloskák párizsi elszaporodása valójában a tömeges turizmus elterjedésével együtt a rovarirtó szerekkel szembeni növekvő ellenállásukkal függ össze. Az apró poloskák közül sokan bőröndökre szállnak fel, és a turisták, nem pedig bevándorlók által használt szállodákban és tömegközlekedési eszközökön keresztül jutnak el hozzájuk.

Rovatok