Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Az oroszok hadigazdálkodásra álltak át, de a szankcióktól nem térdeltek le

2023. október 4., szerda 18:59

Elképesztő összegeket költ el a jövőben Oroszország a védelmi kiadásainak növelésére. A biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában azt mondta, erre meg is van a fedezete, mivel a kivetett szankciók nem vágták földhöz az orosz gazdaságot.

A közvélemény-kutatásokra némileg rácáfolva végül Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte az előrehozott parlamenti választásokat Szlovákiában, aki korábban ígéretet tett arra, ha győzni fog,

véget vet Ukrajna katonai támogatásának.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, mivel a legtöbb parlamentbe jutó erő nem ezt az álláspontot képviseli ebben az ügyben, Ficónak pedig koalíciós partnerekre van szüksége a kormányalakításhoz, ezért szerinte az új pozsonyi vezetésnek még finomodni fog az ukránokkal kapcsolatos politikája. 

Tarjányi szerint Lengyelországban is ez történt, hiszen bár a gabonavita miatt a lengyelek korábban bejelentették, nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, most mégis úgy tűnik, rendezni tudják nézeteltéréseiket.

Nagyhatalmak segítik Oroszországot

A biztonságpolitikai szakértő szerint ennek az is az oka, hogy Szlovákia és Lengyelország „nagyon komolyan ad” az Egyesült Államok véleményére, amely továbbra is az ukránok elkötelezett támogatója. 

Tarjányi Péter arra a hírre is reagált, miszerint Oroszország nemrég bejelentette, jövőre 68 százalékkal megnöveli védelmi kiadásait. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, az oroszok egyfajta hadigazdálkodásra álltak át, hatalmas összegeket költenek el ezen a területen, de ennek fedezete is van, hiszen a nyugati várokozásokkal ellentétben végül

az orosz gazdaság nem térdelt le a bevezetett szankciók hatására.

Tarjányi szerint ennek az az oka, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban nem számolt azzal, hogy két nagyhatalom, Kína és India végül az oroszok segítségére siet majd gazdasági szempontból, márpedig éppen ez történt a szankciók bevezetése óta. 

A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor veszélyt is lát ebben. Szerinte ugyanis azzal, hogy Oroszország igyekszik tartani a lépést az Egyesült Államokkal, és elképesztő összegeket költ el hadianyagokra és hadifejlesztésekre, ez már egyszer a Szovjetunió széteséséhez vezetett a hidegháború idején – akkor végül, emiatt, összedőlt a gazdaságuk. 

Ráadásul szerinte ez a fajta fegyverkezési verseny, amely a világban zajlik, alapvetően sem túl szerencsés, mert ha egy társadalom folyton a háborúra készül, azt előbb vagy utóbb meg is fogja kapni.

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva nézhetik vissza.

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Fekete Tímea / Index)

Rovatok