Index Vakbarát Hírportál

Nyolc és fél év börtönt kapott az újságírónő, aki gyilkosnak nevezte Putyint

2023. október 4., szerda 16:00

Egy orosz bíróság szerdán nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónőt, aki háborúellenes megnyilvánulásairól vált híressé.

Ovszjannyikova – akit távollétében ítélt el a bíróság – 2022 márciusában élő adásban rontott be az orosz állami televízió 1-es csatornájának híradójába, amikor éppen a híreket olvasták be. Kezében hatalmas transzparens volt, és közben azt kiabálta, hogy

Vessenek véget a háborúnak! Mondjunk nemet a háborúra!

A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, de akkor még csak pénzbírsággal sújtották. A tévétől való távozása után külföldre ment, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban azonban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akiket a volt férje el akar venni tőle.

A volt újságírónőt „az orosz fegyveres erőkről szóló, tudatosan hamis információk terjesztésében” találta bűnösnek a bíróság – írja a Reuters.

A 45 éves Ovszjannyikova egy meg nem nevezett európai országba távozott a lányával, miután megszökött a moszkvai házi őrizetből.

Ovszjannyikova azután került házi őrizetbe, hogy tavaly nyáron a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok