Index Vakbarát Hírportál

A szlovén miniszterelnök menesztette két miniszterét

2023. október 4., szerda 20:57

Robert Golob szlovén kormányfő kormányátalakítást hajtott végre szerdán, és lecserélte két miniszterét, arra hivatkozva, hogy elveszítették a bizalmát – jelentette az RTV szlovén közszolgálati televízió.

A miniszterelnök felkérte a parlamentet Irena Sinko mezőgazdasági miniszter menesztésére, aki önként nem volt hajlandó távozni, és hivatalosan értesítette a nemzetgyűlést Uros Brezan természeti erőforrásokért felelős miniszter lemondásáról.

Az új miniszterek kinevezéséig ideiglenesen Marjan Sarec védelmi, illetve Alenka Bratusek infrastrukturális miniszter látja el a munkájukat 

– mondta Golob.

A kormányfő elmondta: a mezőgazdasági miniszter iránt azután vesztette el a bizalmát, hogy az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal nem megfelelően reagált a tiltott növényvédő szereket tartalmazó gyümölcsök és zöldségek behozatalára, és nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Jelezte továbbá, hogy a hivatal vezetőségét is leváltják, amint kinevezik az új minisztert.

Brezanban eközben az árvíz utáni helyreállítási munkálatok miatt rendült meg a bizalma, mert az általa vezetett minisztérium a kormányfő szerint nem tudott elég gyorsan szervezeti átalakulásokat végrehajtani ahhoz, hogy fel tudjon nőni a kihívásokhoz – hangsúlyozta Golob, nyomatékosítva, hogy ez az egyetlen oka a tárcavezető távozásának.

Szlovéniát augusztus elején története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – milliárdos nagyságrendű károkat okoztak.

Rovatok