Index Vakbarát Hírportál

Több év börtönt kapott a férfi, aki nyílpuskával akarta megölni II. Erzsébetet

2023. október 5., csütörtök 18:26

Kilenc év börtönre ítélték az Egyesült Királyságban azt a férfit, aki 2021-ben nyílpuskával akart végezni II. Erzsébet királynővel.

A 21 éves Jaswant Singh Chailt 2021 decemberében tartóztatták le a királynő lakosztályának közelében. A fiatal merénylőjelölt a palota kerítésén átmászva nyílpuskával akart végezni II. Erzsébet angol királynővel.

Singh tettét a brit gyarmatosítók vezetésével elkövetett 1919-es Jallianwala Bagh-i mészárlás és a Star Wars ihlette. Az ügy legkülönösebb része azonban, hogy a fiatalembert egy „Sarai” nevű chatbot biztatta tette elkövetésére.

II. Erzsébet 2021 decemberében a királyi család többi tagjával tartózkodott a Windsor-palotában, köztük Károllyal, aki tavaly szeptemberben lett király II. Erzsébet halála után. Letartóztatásakor a férfi azt mondta a rendőrségnek, hogy „azért van ott, hogy megölje a királynőt”. Ezt követően pszichiátriai osztályra került.

Jaswant Singh Chail gyilkossággal való fenyegetésben és illegális fegyvertartásban is bűnösnek vallotta magát a bíróságon – írja a Le Figaro.

Rovatok