Index Vakbarát Hírportál

Sokan meghaltak és megsérültek egy villámárvízben Indiában

2023. október 5., csütörtök 10:18

Legalább 14 ember meghalt, 102-en eltűntek – köztük 22 katona – és 26-an megsérültek India északkeleti részén, miután a heves esőzések miatt egy gleccsertó átszakította partjait, és hirtelen áradást váltott ki a közeli völgyben – közölték csütörtökön a helyi hatóságok az MTI szerint.

A katasztrófa, amely a hatóságok szerint 22 ezer ember életét érintette, a legújabb a dél-ázsiai hegyvidéken bekövetkezett halálos áldozatokat követelő időjárási események sorában, amelyeket az éghajlatváltozással indokolnak.

„A keresést akadályozzák a szakadatlan esőzések, továbbá az, hogy a Tíszta folyó utakat és hidakat sodort el” – közölte egy védelmi minisztériumi szóvivő az X közösségi platformon.

Ezúttal gleccsertó okozott villámárvizet

Szerdán egy felhőszakadás rövid idő alatt hatalmas mennyiségű esőt zúdított a Lhonak gleccsertóra, amely villámárvizeket váltott ki a Tíszta folyó völgyében, mintegy 150 kilométerre északra Gangtoktól, Szikkim állam fővárosától, a kínai határ közelében.

Az ANI hírügynökség szerint 11 híd térfigyelői kameráinak videófelvételei azt mutatták, miképpen özönlik be az ár a lakott területekre, ahol 

több ház összedőlt, a hadsereg bázisai és más létesítmények megrongálódtak, de járművek is víz alá kerültek.

A meteorológiai intézet földcsuszamlásokra és a légi járatok törlésére figyelmeztetett, mivel a következő két napban további esőzések várhatók Szikkim és a szomszédos államok egyes részein.

India más hegyvidéki területeit, valamint a szomszédos Pakisztán és Nepál egyes részeit az elmúlt hónapokban özönvízszerű esőzések, áradások és földcsuszamlások sújtották, amelyek több ember halálát okozták.

Rovatok