Index Vakbarát Hírportál

Növekszik a határátlépések száma az Egyesült Államokban, új szakasz épül a mexikói határfalnál

2023. október 5., csütörtök 15:18

Joe Biden amerikai elnök kormánya a mexikói határfal egy új szakaszát építi meg Texas déli részén, hogy megállítsa a bevándorlás növekvő mértékét.

A mintegy 32 kilométeres szakasz Starr megyében épül a Mexikóval közös határ mentén, ahol a hatóságok szerint magas az átkelők száma – írja a BBC.

A határfal építése Donald Trump korábbi elnök politikájának volt a része, amelyet a demokraták hevesen elleneztek. Joe Biden 2020-ban megígérte, hogy megválasztása esetén egyetlen méternyi falat sem fog építeni.

Az illegális határátlépések száma azonban nagyon megugrott; a kormányzati adatok szerint csak a Rio Grande-völgy térségében

2023-ban már több mint 245 ezren lépték át a határt,

és a szeptember várhatóan rekordhónap lesz.

Eric Adams, New York polgármestere azt jósolta, hogy a 2022 óta érkezett több mint 100 000 új bevándorló elhelyezésének költségei a következő három évben 12 milliárd dollárra fognak emelkedni.

Adams a héten Mexikóba, Kolumbiába és Ecuadorba utazik, hogy lebeszélje a bevándorlókat az útra kelésről.

Elértük a befogadóképesség határát

– mondta kedden.

Joe Biden belbiztonsági minisztere azonnali szükségességre hivatkozott a fal új szakaszának megépítése és az illegális belépések megakadályozása érdekében. Az építkezés jóváhagyása érdekében több tucat szövetségi törvényt is feloldottak.

Elkeserítő látni, hogy Biden ilyen mélyre süllyed, félretéve nemzetünk alapvető környezetvédelmi törvényeit, hogy hatástalan, vadon élő állatokat gyilkoló határfalakat építsen

– mondta Laiken Jordahl, a Center for Biological Diversity természetvédelmi szószólója.

A belbiztonság közölte, hogy az új szakasz megépítésére a Donald Trump elnöksége alatt biztosított finanszírozást használnák fel.

A Fox Newsnak szerdán nyilatkozva Trump az elnököt hibáztatta a válság előidézéséért, amiért hatályon kívül helyezte szigorú határpolitikáját, és most újra be kell vezetnie azt.

Joe Bident egyre több kritika éri bevándorlási politikája miatt, miután a közelmúltban megugrott az Egyesült Államokba érkezők száma.

A legfrissebb adatok szerint az amerikai határőrség augusztusban 181 059 embert fogott el a déli határ mentén, míg júliusban 132 648-at. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerint csak a múlt héten naponta 10 ezer ember érkezett a határra.

Rovatok