Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország után már Szlovákiában is megjelent az életveszélyes betegség

2023. október 5., csütörtök 06:12

Súlyos állapotban van Szlovákiában egy 47 éves nő, akinél a légiós betegséget diagnosztizálták. A nő egy nyaraláson kapta el a fertőzést, most pedig a pozsonyi egyetemi kórházban ápolják.

Szlovákiában is megjelent a légiós betegség (vagy legionáriusbetegség), amit egy 47 éves nő a külföldi nyaralása közben kapott el – írja az ujszo.com.

Jelenleg súlyos állapotban fekszik a pozsonyi egyetemi kórházban.

Lengyelországban súlyosabb a helyzet, többtucatnyian estek már a betegség áldozatául. Jakub Hlozník főorvos elmondása szerint nem tudják, miért olyan súlyos a lefolyás nála, mikor alapvetően egészséges.

Előfordulhat, hogy valaki átesett rajta már, és nem is tud róla, mivel influenzaszerű tünetei voltak. Valakinél pedig ilyen súlyos stádiumig fejlődik

– mondta Hlozník.

A légiós betegség szennyezett víz cseppjeivel fertőz, de emberről emberre nem terjed. Ez egy, a Legionella baktériumtörzshöz tartozó, kórokozók által terjesztett fertőző betegség. Általában a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. A betegség viszonylag ritka, de súlyos, akár életveszélyes tüdőgyulladást okozó fertőzés is kialakulhat.

Rovatok