Index Vakbarát Hírportál

190 ember megsérült Tajvanon egy tájfun miatt

2023. október 5., csütörtök 09:30

A Koinu tájfun heves esőzéssel és erős széllökésekkel érte el csütörtökön Tajvan délkeleti részét. A viharban 190 ember sérült meg. Az ítéletidő miatt több millióan nem tudtak munkába vagy iskolába menni.

A tajvani hatóságok a vihar idejére több városban munkaszünetet és az iskolák bezárását rendelték el, így több millióan estek ki a munkából az óránként akár 250 kilométeres széllökéseket is okozó tájfun miatt. Tajpejt, a fővárost, amely a sziget pénzügyi központja is egyben, nem érinti a vihar – írta az MTI.

A tajvani tűzoltóság 190 sérültről számolt be, de mint írták, halálos áldozatokat nem követelt a rendkívüli időjárás. Hozzátették, az épületekben csak kisebb károk keletkeztek.

A 4-es kategóriájú Koinu tájfun – amely japánul kiskutyát jelent – a Hengcsun-félszigetnél csapott le Tajvanra, de az előrejelzések szerint a Tajvani-szoros felé haladva gyengülni kezdett és a dél-kínai Kuangtung és Fucsien tartomány felé halad, majd Hongkong felé veszi az irányt, ahol már trópusi viharrá szelídül.

A heves esők földcsuszamlásokat és árvizeket okozhatnak a hegyekben, ezért a parkokat és az erdei pihenőhelyeket is lezárták. Az embereket felszólították, hogy maradjanak távol a partoktól, mert akár hét méter magas hullámokat is korbácsolhat a tájfun.

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint szinte az összes belföldi és 42 nemzetközi repülőjáratot töröltek, illetve a kompközlekedés is szünetel.

Tajvant és Kína déli részét hetek óta sújtják a szélsőséges időjárási jelenségek, szeptember elején a Haikui tájfun Tajvan délkeleti részét bénította meg, sokan megsérültek, mintegy nyolcezer embert evakuáltak, és legalább 226 ezer háztartás maradt ideiglenesen áramszolgáltatás nélkül.

Rovatok