Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok ismét szállít élelmiszersegélyt Etiópiának

2023. október 6., péntek 07:46

Az Egyesült Államok folytatja az élelmiszersegély szállítását Etiópia számára, miután a kelet-afrikai ország kormánya intézkedett a segélyek elosztásának reformjáról a visszaélések kiküszöbölése érdekében.

A közlemény szerint az etióp kormány erősítette a segélyek nyomon követését és felügyeletét, emellett a változtatások között szerepel a jogosultsági regisztráció átalakítása.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége (USAID) közleménye úgy fogalmaz,

az élelmiszer-segélyezés folytatása életeket ment meg és csökkenti a legkiszolgáltatottabbak szenvedését, valamint hangsúlyozza, hogy a segítségnek az igazán szükséget szenvedőkhöz kell eljutnia.

Az Egyesült Államok a közelmúltban azért állította le élelmiszerprogramját Etiópiában, mert visszaélésekre derült fény, amelyek során a szállítmányokat eltérítették.

Kedden az Európai Unió kilátásba helyezte a három éve leállított fejlesztési segélyezés folytatását Etiópia számára. Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztos 650 millió euró (252 milliárd forint) fejlesztési segélyt ígért az Ahmed Szide etióp pénzügyminiszterrel közösen tartott addisz-abebai sajtótájékoztatóján.

Az EU csaknem három éve függesztette fel a segélyezést a véres tigréi konfliktus miatt, amelyet tavaly sikerült lezárni egy tűzszünettel.

Rovatok