Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Fülöp-szigeteki drag queen „Jézust”

2023. október 6., péntek 14:23

Letartóztattak egy Fülöp-szigeteki transzvesztitát szerdán, mert Jézus Krisztusként adta elő a Miatyánkot. A Pura Luka Vega előadásáról készült videó júliusban keresztény csoportok büntetőjogi panaszait váltotta ki. A 33 éves „nő”, akinek valódi neve Amadeus Fernando Pagente, a katolikus többségű ország obszcenitási törvényei alapján akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat. A Fülöp-szigetek közel 80 százaléka római katolikusnak vallja magát.

Pagente ellen „erkölcstelen tanok, obszcén kiadványok és kiállítások, valamint illetlen műsorok” bűncselekményének elkövetése miatt emeltek vádat a manilai rendőrség által megosztott letartóztatási parancs másolata szerint – írja a BBC.

A videón Pagente Jézus Krisztusnak öltözve, szakállal látható, amint a Miatyánk rockos változatát adja elő tagalog nyelven.

A videót azóta törölték.

A protestáns egyházi vezetőket tömörítő Fülöp-szigetek Jézusért Mozgalom július végén regisztrálta az első büntetőfeljelentést a manilai ügyészségen. A második feljelentést augusztusban a katolikus Nazarene Brotherhood (Názáreti Testvériség) nyújtotta be.

A Fülöp-szigetek több városa, köztük a főváros, Manila is „persona non grata”-nak nyilvánította Pagentét, ami latinul „nemkívánatos személyt” jelent.

A drag queenek új generációja

A Fülöp-szigeteken a drag queenek évtizedek óta népszerű előadóművészek, akik énekeseket és színésznőket személyesítenek meg, és stand-up show-kban mondanak poénokat. Pagente azonban a drag queenek új generációjához tartozik, akik fellépéseiket arra használják, hogy ügyeikért küzdjenek, és próbára tegyék a szólásszabadság határait.

Az AFP-nek elmondták, hogy a letartóztatás „a homofóbia mértékét” mutatja a Fülöp-szigeteken.

Megértem, hogy az emberek istenkáromlónak, sértőnek vagy sajnálatosnak nevezik az előadásomat. Azonban nem kellene megmondaniuk nekem, hogyan gyakoroljam a hitemet vagy hogyan csináljam a dragomat

– fogalmazott Pagente.

A támogatók a #FreePuraLukaVega hashtaggel követelik Pagente szabadon bocsátását, azzal érvelve, hogy „a drag nem bűncselekmény”. Egyesek az előadóművész szorult helyzetét állítólagos gyilkosokhoz és szexuális bűncselekmények elkövetőihez hasonlították, akik szerintük szabadon maradnak, és nem jártak el igazságosan.

Ryan Thoreson, a Human Rights Watch LMBT+ jogokkal foglalkozó programjának szakértője szintén a Pagente elleni vádak ejtésére szólított fel.

A véleménynyilvánítás szabadsága magában foglalja az olyan művészi kifejezésmódot is, amely sértő, szatirikus vagy vallási meggyőződéseket kérdőjelez meg

– jelentette ki.

Rovatok