Index Vakbarát Hírportál

A georgiai parlament törvényt fogadott el a tiltakozó táborok betiltásáról

2023. október 6., péntek 09:55

A georgiai parlament törvényben tiltotta meg sátortáborok felállítását a nyilvános tiltakozások során – jelentette pénteken az Interpress helyi hírügynökség, miután állami hatóságok azzal vádoltak ellenzéki csoportokat, hogy nyugati segítséggel a kormány megdöntését tervezik.

A múlt hónapban az állambiztonsági szolgálat azzal vádolta meg Giorgi Lordkipanidze volt belügyminiszter-helyettest, hogy Ukrajnából kiindulva a tbiliszi kormány megdöntését tervezi, a többi között tüntetések útján.

A kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt kezdeményezésére készült törvénytervezetet 74 szavazattal 22 ellenében fogadták el a 150 tagú parlament jelen lévő képviselői – írta az Interpress a parlament csütörtöki ülésére utalva.

Az első „színes forradalom” húsz évvel ezelőtt magát Nyugat-barátnak tekintő kormányt juttatott hatalomra Georgiában, amit hasonló események követtek más volt szovjet utódállamokban. Ezen alkalmakkor a tüntetők gyakran sátortáborokat állítottak fel fontos közterületeken.

A jelenlegi georgiai kormány, miközben európai uniós csatlakozásra törekszik, szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal is.

Szeptember 18-án a georgiai állambiztonsági szolgálat közölte, hogy egy csoport, köztük az Ukrajnában tartózkodó Giorgi Lordkipanidze, azt tervezi, hogy Georgiában az ukrajnai Majdanhoz hasonló tüntetéseket rendez, ha az Európai Unió az év végéig nem adja meg az országnak a tagjelölti státuszt.

Rovatok