Index Vakbarát Hírportál

A török hadsereg kurd harcosokkal végzett Szíriában

2023. október 6., péntek 13:48

A török hadsereg 26 kurd harcossal végzett Szíria észai részén, válaszlépésként az előző napi török támaszpont elleni támadásra − közölte a török védelmi tárca pénteken.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia csütörtök esti légitámadásában egy török rendőr életét vesztette, hét tiszt és katona pedig megsebesült az északnyugati Dabik területén − közölte az MTI. 

A védelmi tárca közlése szerint a török hadsereg különálló légitámadásokban csütörtökön harminc katonai célpontot semmisített meg Észak-Szíriában, köztük olajkutakat, raktárhelységeket is menedékházakat is.    

A vasárnapi két halálos áldozatot követelő és két sebesülttel járó vasárnapi ankarai pokolgépes merénylet elkövetőjeként a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet jelentkezett.    

Törökország szerint az elkövetők Szíriából érkeztek, ám ezt a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet tagadja.    

Ankara terrorszervezetként tartja számon a YPG-t, és elkülöníti a török állam ellen 1984 óta lázad a PKK-tól, amely több mint negyvenezer ember haláláért felelős. Az Egyesült Államok és az Európai Unió ezzel ellentétben a PKK-t minősítette terrorszervezetnek, a YPG-t azonban nem.    

A YPG az Iszlám Állam harcosai elleni katonai koalíció fontos részét képezi az SDF haderejében, amerikai támogatottságuk régóta feszültséget okoz Ankarával.

Rovatok