Index Vakbarát Hírportál

Oroszország váratlan lépésre szánta el magát

2023. október 6., péntek 10:16

Oroszország feloldotta a kikötőkön keresztül történő vezetékes gázolajexport tilalmát, megszüntetve ezzel a korábban bevezetett korlátozások nagy részét. A benzinexportra vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak.

A gázolaj Oroszország legnagyobb kőolajból származó exportterméke, tavaly közel 35 millió tonnát adott el, közel háromnegyedét vezetékeken keresztül szállították. 2022-ben 4,8 millió tonna benzint is exportált – írja a Reuters.

A kormány feloldotta a tengeri kikötőkbe csővezetéken szállított dízelüzemanyag exportjára vonatkozó korlátozásokat, feltéve, ha a gyártó a megtermelt dízelüzemanyag minimum 50 százalékát a hazai piacra szállítja

– közölték. Oroszország az árak növelésének érdekében vezette be a korlátozásokat, de az árfelhajtó hatásnak köszönhetően arra kényszerített más országokat, hogy alternatív forrásokból szerezzék be a gázolajat. 

Azt követően, hogy az Európai Unió szankciót vetett ki az orosz kőolajszármazékokra, Moszkva  Brazíliába, Törökországba, több észak- és nyugat-afrikai országba, valamint az Öböl-államokba exportálta a gázolajat. Az Öböl menti államok, amelyek saját finomítókkal rendelkeznek, reexportálják az üzemanyagot.

A Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FAS) csütörtökön közölte, hogy utasítást küldött az olajipari vállalatoknak, amelyben felszólította őket az olajtermékek árának csökkentésére. A kormány pedig a nem üzemanyagot előállító viszonteladók számára megemelte az üzemanyag-exportvámot. Ezzel akarják megakadályozni, hogy a gázolajat már terméknek álcázva exportálják.

A hazai ellátást akarták stabilizálni

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Oroszország ideiglenesen betiltotta a dízelolaj exportját, hogy stabilizálja a hazai ellátást, ezzel is növelve a nyomást az amúgy is feszült globális üzemanyagpiacokon. 

Szeptember első 13 napjában Oroszország átlagosan mintegy 63 ezer tonna gázolajat és valamivel több mint 8000 tonna benzint exportált naponta. A napi dízelkivitel 31 százalékkal csökkent augusztus első 30 napjának átlagához képest, mivel a finomítók szezonális karbantartáson esnek át, és a gyártók több üzemanyagot irányítottak át a belföldi piacra az árak enyhítésére irányuló kormányzati erőfeszítések nyomán.

Az oroszországi kiskereskedelmi benzin- és gázolajárak az év elejétől szeptember 18-ig 9,4 százalékkal emelkedtek, szemben a teljes fogyasztói árak 4 százalékos növekedésével a Szövetségi Statisztikai Szolgálat legfrissebb adatai szerint.

Rovatok