Index Vakbarát Hírportál

Egy jó ideig még biztosan nem lesz spanyol miniszterelnök Pedro Sanchez

2023. október 6., péntek 13:43

Egy, az ellenzék által indított konzultáció arra kényszeríti a szocialistákat, hogy felülvizsgálják tervezett napirendjüket. Az új cél az újraválasztás elérése november 10-e előtt, amikor az Európai Szocialista Párt Malagában ülésezik.

A kormány és a PSOE legoptimistább részeinek lelkesedése talán kissé korai volt, hiszen bíztak Pedro Sánchez gyors beiktatásában október harmadik hetében, néhány órával azután, hogy múlt kedden a megbízott elnök állandó beiktatását javasolta VI. Fülöp spanyol király. Carles Puigdemont, akinek pártja, a Junts jövője attól függ, hogy Sánchezt újraválasztják-e, az első adandó alkalommal lehetetlenné tette a gyors beiktatás ütemtervét: a Consell de la República, a Puigdemont irányítása alatt álló, a katalán függetlenségi mozgalomban nagy befolyással bíró magánszervezet szerdán konzultációt hívott össze, amelyet október 17. és 23. között elektronikus úton tartanak meg, hogy ismertesse álláspontját a beiktatásról. Ez lehetetlenné teszi, hogy a kongresszusi ülésszak rövid távon elkezdődjön. Ezzel összefüggésben, a PSOE és Sumar október végéig adtak időt maguknak, hogy megállapodjanak a kormányprogramról − írja az El Pais

A katalán függetlenségi pártokkal folytatott tárgyalások bonyolultak, ugyanis amnesztiát követelnek eljárás alá vont tagjaik számára.

Egy olyan időszakban, amikor a szélsőjobboldal az egész Európai Unióban terjeszkedik, Sánchez az Európai Szocialista Párt ezen ülésén igazolni akarja sikerét, hogy a 23-i választásokon megakadályozta a Spanyol Néppárt (PP) és a Vox kormányalakítását. Az európai szocialista állam- és kormányfők, aktivisták és szimpatizánsok Malagában fognak találkozni, hogy megválasszák a szociáldemokraták új vezetőségét, és meghatározzák politikai projektjük fő irányvonalait a 2024 júniusában esedékes európai választásokra.

Rovatok