Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétszáz bevándorlót mentett ki a spanyol parti őrség a Kanári-szigeteknél

2023. október 6., péntek 15:37

A spanyol hatóságok péntek reggel három mentőakcióban összesen 262, többségében fekete-afrikai embert mentettek ki a tengerből spanyol vizeken, akik a Kanári-szigetekre próbáltak eljutni – közölte a spanyol parti őrség.

A hatóságok szerint 103 embert a Kanári-szigetek legnyugatibb és egyben legkisebb szigetének számító El Hierro szigetére, a többieket Tenerifére és Gran Canariára szállították befogadóközpontokba. Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek kormányzója azt mondta, hogy a szigeten dolgozó mentők elcsigázottak és rendkívül túlterheltek a naponta érkező rengeteg ember miatt – írta az MTI.

A 11 ezer lakosú El Hierro-i befogadóközpontban csak az elmúlt hat nap alatt 1200-nál is több embert helyeztek el.

Idén ötödével nőtt a tengeren Spanyolországba érkezők száma a múlt év azonos időszakához képest, és a kedvező időjárási feltételek miatt csak a múlt hónapban 3500-nál is többen érték el a Kanári-szigeteket

– derül ki a hivatalos statisztikákból.

A spanyol és olasz kormány aggodalmát fejezte ki az országukba érkező nagyszámú menedékkérő miatt, akik többsége a Földközi-tengeren, valamint az Atlanti-óceánon próbál meg eljutni az Európai Unióba.

Madrid újból leszögezte, hogy az Európai Unió segítsége nélkül nem tud megbirkózni az illegális bevándorlás problémáival.

Rovatok