Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Brüsszel a hibás, veszélybe került a kontinens

2023. október 6., péntek 14:21

A kontinens biztonságának megerősítéséhez minél előbb az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésére és a brüsszeli migrációpárti politika beszüntetésére van szükség – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiranában.

A külügyminiszter a nyugat-balkáni régió államainak együttműködését és európai uniós integrációját célzó úgynevezett berlini folyamat külügyminiszteri találkozóját követően figyelmeztetett, hogy a kontinens rendkívüli nehézségekkel néz szembe.

Ennek alátámasztására hangsúlyozta, hogy keletről az ukrajnai háború, délről az egyre súlyosbodó és egyre agresszívabb illegális migráció jelent biztonsági kihívást, eközben pedig folyamatosan romlik az Európai Unió versenyképessége, amit jól demonstrál, hogy Kína átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában.

Helyes, ha feltesszük itt, Európában azt a kérdést, hogyan tudjuk megállítani a versenyképesség visszacsúszását, hogyan tudjuk újra erőssé tenni Európát. Nos, ehhez mindenesetre új lendület kell, új energia kell, és ha azt a kérdést tesszük fel, hogy honnan jön az új lendület, honnan jön ez az új energia, hogy Európa ismételten erős legyen, akkor egyértelmű, hogy a Nyugat-Balkánról. Hiszen a nyugat-balkáni országok fejlődni akarnak, a nyugat-balkáni országok fel akarnak zárkózni, a nyugat-balkáni országok ambiciózusak, és a nyugat-balkáni országok tudnának lendületet adni az Európai Uniónak

– mondta a miniszter. „Így tehát nem túlzás azt állítani, hogy nekünk, az Európai Uniónak jobban kell a Nyugat-Balkán, mint ahogyan a nyugat-balkániaknak szüksége lenne az európai uniós tagságra, és ezt mi, a szomszédban még inkább így érezzük” – tette hozzá. 

Szijjártó Péter sokkolónak nevezte, hogy az Európai Tanács elnöke úgy nyilatkozott, hogy a régió államai majd 2030-ban csatlakozhatnak a közösséghez. A miniszter szerint ez a céldátum egész egyszerűen elfogadhatatlan, különös tekintettel arra, hogy a térség iránt nem csak az EU, hanem a világpolitika más szereplői is érdeklődnek. Leszögezte, hogy az érintett országok felvételével egyértelművé lehetne tenni, hogy a régió jövője az Európai Unión belül van.

A miniszter sérelmezte, hogy nyilvánosan több tagállam képviselői is pozitívan beszélnek a bővítésről, miközben zárt ajtók mögött inkább annak az akadályait hangoztatják.

Brüsszelnek fel kell adnia a migrációt támogató politikáját. Brüsszel a hibás azért, hogy a szerb–magyar határon gyakorlatilag élhetetlenné válnak a körülmények. Brüsszel a hibás azért, hogy lövöldözhetnek a migránsok és az embercsempészek a szerb–magyar határon. Brüsszel a hibás, mert Brüsszel egyfajta mágnesként láttatja most már az Európai Uniót, a migránsokat idevonzzák, etetik az embercsempészek üzleti modelljét, és bátorítanak mindenkit, hogy induljanak meg, mert ha ideérnek, akkor úgyis újra el lesznek osztva

– mondta.

Rovatok