Index Vakbarát Hírportál

Tajvan alelnöke szerint országának nincs szüksége függetlenségi nyilatkozatra

2023. október 6., péntek 11:32

Tajvan a saját elnökének megválasztásával már megmutatta, hogy független és szuverén, és nincs szüksége külön függetlenségi nyilatkozatra – jelentette ki Laj Cseng-tö tajvani alelnök, a 2024. januári tajvani elnökválasztás egyik esélyes elnökjelöltje a japán médiának adott interjújában.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra és 2005-ben olyan törvényt fogadott el, amely erőszak alkalmazását is engedélyezi Pekingnek, ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy akadályozná a békés újraegyesítést.

A közvélemény-kutatások szerint Laj a legnépszerűbb a januári elnökválasztás négy jelöltje közül, csakhogy Kínában a sziget függetlenségét támogató megjegyzései miatt mélyen elítélik és szeparatistaként tekintenek rá. A legfőbb tajvani ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) szerint Laj folyamatosan Kínát provokáló kijelentéseket tesz és Tajvan függetlenségét hangsúlyozza.

Laj szerint a soron következő elnökválasztás tétje „a demokrácia és a diktatúra közötti választás”. Laj és Caj Jing-ven jelenlegi tajvani elnök ugyanakkor már többször is rámutatott, hogy csak a tajvani nép dönthet a saját jövőjéről, és elutasították Peking azon álláspontját, miszerint a Tajvani-szoros mindkét oldala „egy Kínához” tartozik.

Tény, hogy Tajvan független és szuverén állam. Ha nem lenne az, hogyan tarthatna elnökválasztást? Épp ezért szükségtelen Tajvan függetlenségét kikiáltani

– mondta Laj, miközben leszögezte, hogy megválasztása esetén semmilyen körülmények között sem törekszik majd a status quo vagy Tajvan hivatalos nevének megváltoztatására. A 63 éves politikus elmondta, legfőbb feladatának Tajvan szuverenitásának megvédését, a demokrácia, béke és jólét megerősítését tartja.

Tajvan hivatalosan Kínai Köztársaságnak nevezi magát.

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága tajvani ügyekért felelős irodája nem fűzött megjegyzést Laj kijelentéseihez. A tajvani választási törvények alapján egy személy legfeljebb két cikluson át töltheti be az államfői tisztséget.

Rovatok