Index Vakbarát Hírportál

YouTube-videókból tanulták meg, hogyan kell bankot rabolni

2023. október 6., péntek 08:47

Egyesült Államok-szerte tűnnek fel tolvajok, akik néhány YouTube-videó alapján tanulták meg, hogyan kell pénzt lopni az ATM-ekből. A jelek szerint a Chase Bank automatáit nézték ki maguknak. Ketten közülük már bevallották bűnösségüket.

A texasi Houstonban élő hét férfi közül hatot már kihallgatott az FBI, ketten közülük – a 25 éves Reginald Lamont Simmons és a 23 éves Dayleon Garrett – bevallották a Las Vegasban és Utahban elkövetett lopási kísérleteket – írja a New York Post.

Utahi letartóztatását követően Garrett azt mondta az FBI-nak, hogy ő és hat társa még 2022 februárjában Houstonból indultak útnak, hogy „kiraboljanak néhány bankautomatát” Las Vegasban. Elmondása szerint videókat néztek arról YouTube-on, hogyan kell kirabolni az ATM-eket egy trükk segítségével.

A Las Vegas-i rablási kísérletekről szólva Garrett elmondta az ügynököknek, hogy egyik bűntársa talált egy Ford pick-up teherautót – amelyről azt mondta, hogy tudja, hogyan kell beindítani kulcs nélkül. A banda ezután állítólag megpróbálta kirabolni a Chase Bank két ATM-ét Las Vegasban 2022. február 22-én, de nem jártak sikerrel.

A biztonsági felvételek rögzítették, amint egy sötét ruhás, kesztyűt viselő férfiakból álló csoport feszítővassal próbálta leemelni a Sam's Town kaszinó közelében lévő ATM-nek az előlapját, majd egy fehér Ford F250-es gépkocsival megpróbálta kihúzni azt. Amikor ez nem sikerült, a csoport a fővárosi rendőrség szerint nyilvánvalóan úgy döntött, hogy továbbállnak egy másik ATM-hez, azonban ott sem jártak sikerrel. 

Simmons és Garrett ellen egyaránt vádat emeltek lopás bűntettének kísérlete és kétrendbeli lopásra való összeesküvés vétsége miatt Nevadában. 

Iberville-ben egy csoport maszkos tolvajt vett fel egy biztonsági kamera, amint köteleket kötöttek az automatára, amit egy pick-uppal téptek ki a helyéről, majd berakták a jármű hátsó részére. Alig néhány hónappal később öt másik houstoni férfit tartóztattak le Baton Rouge-ban, mert ott egy fehér pick-up teherautóval próbáltak ATM-et lopni a Chase Bankból.

Hasonló lopásokról számoltak be a Georgia állambeli Forsyth megyében is, ahol 2020 júliusában egy houstoni férfiakból álló csoportot rajtakaptak, amint a Chase Bank parkolóján keresztül húztak egy ATM-et. A gyanúsítottak gyalog menekültek az erdőbe, de a rendőrök kordont állítottak eléjük és a keresőkutyák segítségével egy órán belül elkapták őket.

Alig 24 órával később két másik houstoni személyt is letartóztattak egy másik Chase Bank telephely közelében, ahol a nyomozók szerszámokat és láncokat találtak – pont olyanokat, mint amilyeneket a másik lopásnál használtak.

Simmonsnak október 16-án kell újra bíróság elé állnia Las Vegasban, míg Garrett előzetes meghallgatása december 11-én lesz.

Rovatok