Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin államfő és a magyar kormány is elítéli az izraeli terrortámadást

2023. október 7., szombat 11:24

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált a magyar kormány nevében a szombat reggel Izraelben történt terrortámadásra. A miniszter arra kérte az országban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy bármilyen baj esetén forduljanak a nagykövetséghez.

„Határozottan elítélem az Izrael elleni, emberéleteket követelő támadásokat" - posztolta az X-en Novák Katalin. „Magyarország megerősíti megingathatatlan támogatását Izrael mellett" - írta a magyar államfő, aki hozzátette: gondolataim és imáim az izraeli államfővel, Jichák Herzoggal és a zsidó néppel van ezekben a nehéz időkben.

 Szijjártó Péter elítélte a terrortámadást 

Elítélte a szombat reggeli, Izraelben történt terrortámadást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter saját közösségi oldalán. A tárcavezető bejegyzésében leszögezte: Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, továbbá elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, egyúttal a magyar kormány nevében őszinte együttérzéséről biztosította az izraeli államot és népet.

Szijjártó Péter közölte, hogy a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatos velük a kapcsolattartás. Emellett ugyanúgy folyamatos a kapcsolatfelvétel azokkal a magyar állampolgárokkal, akik regisztráltak a konzuli védelemre.

Arra kérjük az Izraelben tartózkodó magyarokat, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez

– szögezte le posztjában a miniszter, hozzátéve, hogy eddig még nem érkezett segélykérés a hivatalos csatornákon.

Orbán Viktor miniszterelnök az X-en szólalt meg az izraeli terrortámadással kapcsolatban, amelyben határozottan elítélte a történteket, egyúttal kifejezte együttérzését, és részvétet nyilvánított Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek. „Gondolatainkban és imáinkban Izrael népével vagyunk ezekben a sötét órákban” – írta a magyar kormányfő.

Szijjártó Péter egy későbbi bejegyzésében azt írta, hogy több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral áll folyamatosan kapcsolatban a konzuli szolgálat, ők valamennyien jól vannak. A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében leszögezte:

jelenleg nincs tudomása tárcának magyar áldozatról vagy sérültekről.

„A kritikus helyzetre való tekintettel arra kérünk minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljanak konzuli védelemre annak érdekében, hogy nagykövetségünk munkatársai fel tudják venni velük a kapcsolatot és szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani” – fogalmazott Szijjártó Péter, a regisztrációt ezen a linken keresztül lehet elérni: https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat.

A miniszter arról is írt, hogy a + 36 80 36 80 36-as ügyeleti telefonszám is folyamatosan hívható. Hozzátette azt is, hogy a tel-avivi Ben-Gurion repülőtér, legalábbis a legfrissebb hírek szerint, egyelőre nem zárt be, ám bizonyos légitársaságok járattörlésbe kezdtek, ezért a tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges.

5 ezer rakéta, alig húsz perc alatt

Az Izrael déli és középső részére eső területekre a Gázai övezetből hatoltak be a fegyveres terroristák, az iszlamista Hamász terrorszervezet 20 perc alatt mintegy 5 ezer rakétát lőtt ki az országra.

A szombati munkaszüneti nap, és a sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt, a legújabb fejleményeket pedig itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

Rovatok