Index Vakbarát Hírportál

A Nobel-békedíjas Nargesz Mohammadi üzent a börtönből

2023. október 7., szombat 08:08

A börtönből is küzd a nők jogaiért Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró, aki tevékenységéért Nobel-békedíjat kapott. Mohammadi legutóbbi felvételén a nők mozgalmának dalát énekelte, ezen túl pedig rendszeresen tudósít a börtönben tapasztalt szexuális zaklatásokról.

Mint arról az Index is írt, Nargesz Mohammadi iráni aktivista-újságírónak ítélték oda idén a Nobel-békedíjat „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért”. Az 51 éves Narges Mohammadi jelenleg a teheráni Evin börtönben raboskodik. 

Mohammadi jelenleg 12 évnyi börtönbüntetését tölti, legutóbb „államellenes propaganda terjesztése” miatt ítélték el, amiért 154 ostorcsapást is kapott.

Az aktivista a CNN-nek küldött hangfelvételt a börtönből a Nobel-békedíj kihirdetése előtt. A felvétel elején Mohammadi a „nő – élet – szabadság” mozgalom dalát énekli. A videón azt is hallani lehet, ahogy a bebörtönzött nők a Ciao Bella című olasz dal perzsa nyelvű változatát éneklik. A 19. századi dal ugyanis a fasiszták elleni ellenállás himnusza volt.

Mohammadi csütörtökön a portálnak úgy nyilatkozott, hogy a kormány viselkedése ismét „aggodalommal tölti el”, miután a teheráni metróállomáson megtámadtak egy tinédzser lányt, amiért nem viselt fejkendőt. A fiatal kórházba került az incidens után.

A börtönből is kampányol

Az aktivistát augusztusban ítélték 11 év helyett 12 év börtönbüntetésre, amiért a rácsok mögül is üzen a médiának, és többek között a börtönben elkövetett, nők elleni szexuális zaklatásokról is beszél. Mohammadi nemrég levélben tájékoztatta a médiát arról, hogy miért nem ért egyet a nőkre erőltetett fejkendő viselésével.

A vallási rezsim a kötelező fejkendőviselést arra használta, hogy bebiztosítsa a nők feletti uralmát és ellenőrzését. A férfiaknak ezzel szemben nem kell turbánt viselniük. Képzeljék el, hogy milyen nehéz lehet az iráni nőknek, hogy fejfedőt, hosszú kabátot és sötét színű nadrágot vagy akár fekete csadort kell viselniük a nyári melegben. Ami még ennél is rosszabb, hogy pszichológiai nyomás nehezedik rájuk, hogy megfeleljenek a férfiaknak, és mutassák erkölcsi tisztaságuk. Most a bebörtönzött nők szexuális bántalmazást és zaklatást tapasztalnak az erkölcsi tisztaság jegyében

– írta.

Miután a nő nem volt hajlandó elhallgatni a rácsok mögött, az iráni hatóságok azt is megtiltották, hogy beszéljen a férjével és gyermekeivel.

Tavaly robbant ki tüntetéshullám Iránban

Mint írtuk, Iránban ismét ellenőrzi a fejkendő viselését az erkölcsrendészet, az ország egész területén járőröznek, és intézkednek az előírások megsértőivel szemben.

A fejkendő viselése eddig is kötelező volt az országban, de 2022 őszén kapott különös jelentőséget, mikor Iránban a fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála tüntetéshullámot váltott ki. A 22 éves Amini megszegte az iráni öltözködési szabályokat, ezt követően az erkölcsrendészet tagjai úgy megverték, hogy belehalt sérüléseibe.

A történtek után Nargesz Mohammadi a tüntetők élére állt. Az ellenállók arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt. Mohammadit ezt követően küldték egy évtizedre börtönbe.

Rovatok