Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka szerint Amerika a nukleáris fegyverek használata felé taszítja Moszkvát

2023. október 8., vasárnap 06:24

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök szerint azzal, hogy az Egyesült Államok felfegyverzi Ukrajnát, Oroszországot a nukleáris fegyverek használata felé tereli.

A belorusz elnök pénteken egy breszti katonai létesítményt látogatott meg, ahol elmondta, szerinte az amerikaiak az oroszokat a legfélelmetesebb fegyver használata felé lökik azzal, hogy felfegyverzik Ukrajnát, és nagy hatótávolságú rakétákat biztosítanak a számára. Még olyan rakétákat is, amelyek 300 kilométeres távolságra képesek repülni – tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka szerint ha egy ilyen rakéta orosz területre csapódna, Moszkva válaszlépése kolosszális lesz.

Szerinte az országok közötti feszültségek szítása olyan helyzethez vezethet, amikor Oroszország „előveszi a vörös gombot”. Hozzátette, hogy az amerikaiak azért nem féltik a biztonságukat, „mert az óceán túloldalán vannak”.

Lukasenka megjegyzései azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön kijelentette: lehetséges, hogy visszavonják a nukleáris kísérleteket tiltó szerződés ratifikálását.

Egy nappal Putyin megjegyzéseit követően Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke azt mondta, hogy a következő ülésen mindenképpen megvitatják a szerződés ratifikációjának visszavonását.

Lukasenka az Ukrajnának nyújtott amerikai kongresszusi támogatás bizonytalan sorsát is kommentálta, és ezt jelzésnek nevezte Ukrajna számára, hogy „siessen, terjessze ki az ellentámadás körét, és dobjon oda még több fiatalembert”.

Ez most mindenhol ott van a médiában. Zelenszkijt hibáztatják az ellentámadás lassúságáért. Az ellentámadás sikertelen volt

– mondta a belorusz elnök, azt állítva, hogy „csak idősek vesznek részt a harcokban”.

Elmondta a saját verzióját is arról, hogy az Egyesült Államok miért akarja, hogy Ukrajna felgyorsítsa az ellentámadást. Szerinte Joe Biden amerikai elnök egy ukrán győzelemmel akarja növelni népszerűségi mutatóit.

A politikai helyzet miatt ez a háború nem növeli Biden és az amerikai kormány tekintélyét. Biden már most is veszít az összes felmérés szerint. Szüksége van valamilyen győzelemre. Valamit le kell tennie az asztalra ahhoz, hogy győzni tudjon

– tette hozzá a CNN beszámolója szerint.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok