Index Vakbarát Hírportál

Már több mint hatszáz halottja van a fegyveres támadásoknak Izraelben

2023. október 8., vasárnap 14:48

A legutóbbi jelentések szerint meghaladta a 600-at a halottak száma Izraelben, miután rakéták tömegét lőtték az ország déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, majd fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre.

A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit, hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma a hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van.

Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik – adta hírül az MTI.

Az izraeli miniszterelnöki iroda az X-en (korábbi nevén Twitteren) jelentette be, hogy szombat este hivatalosan is jóváhagyták a hadiállapotot, és ennek megfelelően a jelentős katonai műveletek megkezdését. Az Izrael államra a Gázai övezetből indított háború hivatalosan 2023. október 7-én 06:00 órakor kezdődött.

Külföldi áldozatok is vannak

Két thaiföldi és egy kambodzsai állampolgár is meghalt a hétvégi izraeli–palesztin fegyveres támadásokban – közölte a két ázsiai ország kormánya vasárnap. Kijevi közlés szerint két ukrán állampolgár is életét vesztette.

Szrétta Tavizin thaiföldi miniszterelnök bejelentette, hogy tel-avivi nagykövetségük jelzése szerint „két thaiföldit megöltek az erőszakban”. Hozzátette, hogy az ország külügyminisztériuma már megkezdte az Izraelben tartózkodó thaiföldiek hazautaztatását.

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.

Az izraeli ukrán nagykövetség azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár is életét vesztette Izraelben. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a külképviselet hozzátette, hogy szervezik a holtestek hazaszállítását.

A konfliktus miatt számos légitársaság felfüggesztette vagy korlátozta útjait Izraelbe. Az AFP francia hírügynökség az érintett légitársaságoktól azt a hivatalos közlést kapta, hogy mások mellett a Lufthansa, az Air France, az olasz és a spanyol légitársaság, továbbá több tengerentúli cég is szünetelteti járatait, vagy jelentősen korlátozta azok számát.

Nem várt támadás, elfajult helyzet

Az Indexnek egy Izraelben élő magyar származású nő elmondta, hogy óriási a   fejetlenség és a káosz , és mindenki a hozzátartozóját keresi. Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamász terroristái egyszerűen rájuk gyújtották a saját házukat.

A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.

Az Izraelt ért támadásról szóló  összefoglalónkat itt találja, a galériákért ide és ide  kattintson.

(Borítókép: Amir Levy / Getty Images)

Rovatok