Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: a magyar légierő két gépe 215 embert menekített ki Izraelből

2023. október 8., vasárnap 19:18 | aznap frissítve

Vasárnap este is folytatódtak a tűzharcok a Gázai övezet szomszédságában, a palesztinok rakétákat indítottak a Gázai övezetből Izrael területére – jelentette az izraeli média hivatalos közleményekre hivatkozva. A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé - közölte vasárnap éjszaka Szijjártó Péter külügyminiszter.

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, miközben fegyveresek hatoltak be több izraeli településre – írtuk szombati  cikkünkben. Izrael válaszcsapásokkal reagált, Benjámín Netanjáhú miniszterelnök véres és hosszú háborúról beszélt.

A gázai iszlamisták vasárnap is egész nap rakétákkal lőtték az izraeli településeket. Az izraeli hatóságok a helyi médiában folyamatosan közölték az éppen tűz alá került falvak, városok nevét.

A határ menti Beeri és Kefar-Aza kibucban még mindig vannak halottak, ellátatlan sebesültek és szombat reggel óta betonbunkerekbe zárkózottak, a hadsereg vasárnap délutánig nem tudta megtisztítani ezeket a falvakat az iszlamista behatolóktól.

Seli Harus, a rendőrség szóvivője az eltűntek azonosításának ügyében türelmet kért, majd kifejtette, hogy ez hosszú folyamat, mert nem akarnak tévedni. Felszólított mindenkit, hogy adja át az eltűntekről rendelkezésére álló információt. Ehhez személyes tárgyakat kért az eltűntek szeretteitől a várható DNS-vizsgálathoz.

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök Gal Hirsch nyugalmazott dandártábornokot nevezte ki az elhurcoltak és eltűnt személyek ügyének irányítására, miután a kormány megalakítása óta nem töltötték be ezt a posztot.

A miniszterelnök korábban közleményt adott ki a közösségi oldalán, amelyben arról írt, hogy az Izraeli Védelmi Erők minden erővel azon vannak, hogy megsemmisítsék a Hamász katonai szárnyát.

A szombati támadás izraeli halálos áldozatainak száma az egészségügyi minisztérium jelentése szerint már hatszáz fölött van, és eddig 2156 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvennyolcra becsülik. Palesztin részről hivatalosan 313 halálos áldozatról és 1990 sebesültről tettek említést.

Gyors magyar mentőakció

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé –  írta Szijjártó Péter vasárnap este a Facebook oldalán.

 A külügyminiszter elmondta, hogy az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzák.

Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna

– közölte a miniszter.

„Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában” – tette hozzá Szijjártó.

Bulgária is elkezdte lakosai kimenekítését

A bolgár közszolgálati rádió beszámolója szerint vasárnap a szófiai nemzetközi repülőtéren szállt le egy kormányzati repülőgép Izraelből evakuált mintegy kilencven bolgár állampolgárral a fedélzetén. A tájékoztatás szerint az izraeli hatóságok engedélyét követően az utasszállító Georgi Gvozdejkov bolgár közlekedési miniszterrel a kora reggeli órákban indult Szófiából, de néhány órát így is várakoznia kellett Izraelben.

Marija Gabriel bolgár miniszterelnök-helyettes korábban közölte, hogy izraeli tisztségviselőkkel egyeztetett a bolgár állampolgárok biztonságos eljuttatásáról a repülőtérre. A kimenekítetteket és az őket kísérő Gvozdejkovot a szófiai repülőtéren Gabriel és Roszen Zseljazkov házelnök fogadta.

Az Egyesült Államok és Németország is kiáll Izrael mellett

Az Egyesült Államok még vasárnap áttekinti az Izraelből érkezett kéréseket a biztonsági támogatások kiegészítésére, és „lépések várhatók” – közölte Antony Blinken külügyminiszter.

A külügyminiszter több amerikai televíziócsatornának nyilatkozott helyi idő szerint vasárnap reggel, és hangsúlyozta, hogy az elnök utasításának megfelelően szeretnék biztosítani, hogy minden szükséges eszköz Izrael rendelkezésére álljon fellépni a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által Izraelben indított támadásokkal szemben.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap Berlinben kijelentette, hogy Németország „rendíthetetlenül kiáll Izrael mellett”.

A kancellár rendkívüli sajtónyilatkozatában aláhúzta, hogy Izrael biztonsága Németország számára államérdek, és ez „különösen érvényes a mostani nehéz órákban”. Ismertette, hogy telefonon beszélt Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfővel, akit biztosított Németország szolidaritásáról. Közölte, hogy megvitatja a helyzetet az amerikai, a francia és az egyiptomi elnökkel és a brit miniszterelnökkel.

Magyarország is reagált az eseményekre

Az Izraelt ért szombati rakétatámadások miatt a Wizz Air felfüggesztette Tel-Avivba tartó és onnan érkező járatait.

Novák Katalin államfő és a magyar kormány is elítélte az Izrael elleni terrortámadást szombaton. Az államfő X-en közzétett bejegyzésében azt írta, „Magyarország megerősíti megingathatatlan támogatását Izrael mellett”.

(Borítókép: Amir Levy / Getty Images)

Rovatok