Index Vakbarát Hírportál

A katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntettek Barcelonában

2023. október 8., vasárnap 18:23

Több tízezren vonultak utcára Barcelonában vasárnap, tiltakozva az ellen, hogy a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás szervezésében érintett vezetők amnesztiát kapjanak az államtól.

A Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet felhívására a városi rendőrség szerint 50 ezren, a szervezők szerint 300 ezren vettek részt a belvároson áthaladó meneten, amely a „Nem az én nevemben: sem amnesztia, sem önrendelkezés” feliratú molinó mögött vonult fel.

Az esemény jelszavát hangosan skandálta a spanyol zászlókat lobogtató tömeg, amelyben megjelent Alberto Núnez Feijóo, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke, valamint Santiago Abascal, a jobboldali Vox párt elnöke is.

Elda Mata, az SCC elnöke felszólalásában alkotmányellenes aberrációnak nevezte, hogy bíróság által elítélt katalán politikusok amnesztiát kapjanak „politikai szívességekért cserébe”.

A spanyol parlament két katalán függetlenségi pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) ugyanis a katalán vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

Miután a júliusi általános választásokon győztes PP elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a miniszterelnöki poszthoz, VI. Fülöp király új jelöltet, Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát kérte fel a tisztségre.

Pedro Sánchez ezt követően bejelentette: a Vox kivételével minden parlamenti párttal egyeztetést kezdeményez a lehetséges együttműködésekről, támogatásokról.

A szocialista vezetőnek saját pártja 121 igen szavazata mellett további 55 támogató voksra van szüksége ahhoz, hogy újból kormányfővé váljon. A parlament katalán pártjainak szavazatai nélkül matematikailag nincs esélye a győzelemre, miután a PP tartózkodással sem hajlandó közreműködni megválasztásában.

Amennyiben a spanyol törvényhozás november 27-ig nem választ új kormányfőt, új választásokat kell tartani, várhatóan január közepén.

Rovatok