Index Vakbarát Hírportál

Antiszemita motívumok borították egy bécsi protestáns templom ablakait

2023. október 9., hétfő 16:44

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag antiszemita motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a náci pártnak.

A Pauluskirche 15 ablakát vasárnap borították be egy olyan anyaggal, amelyen a hit, remény, szeretet szavak állnak − mondta el Elke Petri, a templom lelkésze, hozzáfűzve, hogy erre átmenetileg volt szükség, addig, amíg új ablakokkal helyettesítik majd a régieket.

Az ólomüveg ablakokat az 1960-as években Rudolf Böttger (1887–1973) osztrák festőművész tervezte, aki korábban a náci párt bécsi szervezetének funkcionáriusa volt. A lelkész közlése szerint az ablakokon egyebek mellett „a Hitlerjugend egykori tagjait felidéző szőke copfos lány, továbbá egy árja külsejű Jézus” is megjelenik a zsidók sztereotip, rágalmazó ábrázolása mellett.

Az üvegablakok vitatott ábrázolású bibliai motívumai miatt 2003-ban egy magyarázó táblát is kitettek a templomban.

A hívek egy része azonban nem támogatta, hogy a templomon bármilyen változást hajtsanak végre, ezért eddig nem fedték le az ablakokat − hangsúlyozta Petri, hozzátéve, hogy nem az ablakok megsemmisítése a céljuk. A tervek szerint azoknak az üvegablakoknak, amelyekkel kapcsolatban nem akadtak kétségek, a csere után is biztosítanak a templomban egy emlékhelyet.

Böttger a II. világháború után Bajorországban élt, ahol életrajzírója, Florian Jung szerint iskolák, lakóépületek és vallási építmények falait is díszítik a munkái.

Rovatok