Index Vakbarát Hírportál

Átadták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2023. október 9., hétfő 13:27 | aznap frissítve

Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténésznek ítélte oda idén a közgazdaságtudományi Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia, amely hétfőn jelentette be döntését Stockholmban.

Az akadémia indoklásában egyebek között az szerepelt, hogy az 1946-ban született Claudia Goldin, aki a Harvard Egyetem professzora, nyújtotta 

az első átfogó, évszázadokat felölelő beszámolót a nők keresetéről és munkaerőpiaci részvételéről.

Kutatásai feltárták a változások okait, valamint a nemek között fennálló szakadék fő okait.

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd központi bank, a Svéd Nemzeti Bank (Sveriges Riksbank) alapította 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából. Célja az Alfred Nobel által alapított díjak kiegészítéseként a közgazdaságtudomány terén elért eredmények elismerése. Elnevezése hivatalosan: a Svéd Nemzeti Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja, amelyet a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítél oda.

Közgazdasági Nobel-emlékdíjasok

A díjat most 55. alkalommal ítélték oda, a 93 kitüntetett közül 26-an egyedül, 20 alkalommal ketten, 9 alkalommal hárman megosztva részesültek az elismerésben. Az eddigi legfiatalabb díjazott a francia–amerikai Esther Duflo, aki 2019-ben, 46 évesen, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwicz, aki 2007-ben, 90 évesen kapta az elismerést. A ma élő legidősebb közgazdasági Nobel-emlékdíjas a 99 éves amerikai Robert Solow, akit 1987-ben tüntettek ki. A díjat eddig három nő kapta meg: 2009-ben az amerikai Elinor Ostrom, 2019-ben Esther Duflo és idén az amerikai Claudia Goldin.

A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920–2000) ismerték el megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjal „a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért”.

Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai:

Rovatok