Index Vakbarát Hírportál

Újabb 110 embert hoz Budapestre a magyar légierő egyik gépe Izraelből

2023. október 9., hétfő 10:44

Újabb 110 embert hoz Budapestre Izraelből a magyar légierő egyik repülőgépe, akikből 15 külföldi állampolgár – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán.

A tárcavezető a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a magyar légierő két repülőgépe már 215 embert az éjszaka kimenekített, az egyik gép visszafordult, és újabb 110 embert vett fel a fedélzetére.

Szijjártó Péter elmondta, a magyar légierő három géppel összesen 325 embert menekített ki Izraelből. Hozzátette, mindazok a magyar emberek, akik Izraelben jelentkeztek az evakuációra és kérték a külügyminisztérium segítségét, már mind úton vannak hazafelé, ugyanis már a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét, és biztonságos légtérben haladnak Magyarország irányába.

A 325, általuk kimenekített ember közül 15-en külföldi állampolgárok, köztük izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál állampolgárok. Kiemelte, hogy a 325 emberből 46 gyermek volt. 

Hozzátette, hogy a magyar nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek, és a budapesti vészhelyzeti központjukban is megemelt konzuli létszámmal dolgoznak, és várják azoknak a magyaroknak a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre van szükségük Izraelben.

Elmondta, hogy Budapest és Tel-Aviv között folyamatosak a menetrend szerinti járatok. A miniszter arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag „nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben” utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

Aki azonban Izraelbe megy, legyen szíves konzuli védelemre regisztrálni

– mondta.

A miniszter hangsúlyozta: „Mi továbbra is kiállunk Izrael mellett, elítéljük az Izraelt ért terrortámadást, egyúttal pedig arra hívjuk fel a nemzetközi politika szereplőit, hogy mutassanak felelősséget ebben a helyzetben, és kerüljük el az eszkalációját ennek a háborús helyzetnek.”

Rovatok