Index Vakbarát Hírportál

WSJ: Irán segített megszervezni az Izrael elleni támadást

2023. október 9., hétfő 15:00

Iráni biztonsági tisztviselők segítettek megtervezni a Hamász szombati, Izrael elleni meglepetésszerű támadását – írja a The Wall Street Journal. A Hamász és a Hezbollah, egy másik, Irán által támogatott militáns csoport magas rangú tisztviselőinek elmondása szerint egy múlt hétfői, bejrúti találkozón zöld utat adtak a támadásnak.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tisztjei augusztus óta dolgoztak együtt a Hamásszal a légi, szárazföldi és tengeri támadás megtervezésén. A művelet részleteit Bejrútban több találkozón finomították, amelyeken az Iszlám Forradalmi Gárda tisztjei és négy Irán által támogatott militáns csoport képviselői vettek részt, köztük a Gázában hatalmon lévő Hamász és a Hezbollah – mondták a The Wall Street Journalnek a Hamász és a Hezbollah magas rangú tisztviselői.

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere vasárnap még úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy az amerikai tisztviselők nem láttak arra bizonyítékot, hogy Irán irányította volna vagy állt volna a támadás mögött.

A The Wall Street Journal szerint azonban egy európai tisztviselő és a szíriai kormány egyik tanácsadója ugyanúgy nyilatkozott Irán részvételéről a támadás előkészítésében, mint a Hamász és a Hezbollah magas rangú tisztviselői.

A találkozókról kérdezve Mahmoud Mirdawi, a Hamász egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy a csoport egyedül tervezte meg a támadásokat. Irán ENSZ-képviseletének szóvivője kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság támogatja a gázai akciókat, de nem irányítja azokat.

Mint azt a lap is kiemeli, Irán közvetlen szerepvállalása újra a felszínre hozná a Teherán és Izrael közötti konfliktust, növelve ezzel a közel-keleti konfliktus eszkalációjának kockázatát. Magas rangú izraeli biztonsági tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy csapást mérnek Irán vezetőire, ha Teheránt találják felelősnek az izraeliek megöléséért.

Az Iszlám Forradalmi Gárda terve egy olyan többfrontos fenyegetés létrehozása, amely minden oldalról megfojthatja Izraelt: északon a Hezbollah és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezet, Gázában és Ciszjordániában pedig a palesztin Iszlám Dzsihád és a Hamász 

– állítják a Hamász és a Hezbollah magas rangú tagjai, valamint egy iráni tisztviselő.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

Rovatok