Index Vakbarát Hírportál

Újabb Kennedyje lehet Amerikának

2023. október 10., kedd 06:49

Robert F. Kennedy Jr. környezetvédelmi jogász és elnökjelölt hétfőn bejelentette, hogy függetlenként indul az elnökválasztáson. Ezzel hivatalosan is befejezte a Joe Biden elnök legyőzésére irányuló erőfeszítéseit a demokrata előválasztáson, és inkább az általános választásokra koncentrál.

„Azért vagyok itt, hogy kinyilvánítsam, független jelöltként indulok az Egyesült Államok elnöki tisztségéért” − mondta Robert F. Kennedy jr. Philadelphiában tartott beszédében. Kennedy bejelentésére többhetes találgatásokat követően került sor a 2024-es mezőnyben való jövőjével kapcsolatban. 

Kennedy az év elején találkozott a Libertariánus Párt elnökével, hogy megvitassák közös meggyőződésüket. A múlt héten pedig a Kennedy elnökválasztási kampányát támogató egyik politikai akcióbizottság nyilvánosságra hozta egy általuk végzett felmérés eredményeit, amely az elnökjelölt erejét tesztelte Joe Bidennel és Donald Trumppal szemben − írja a CNN.

Nehéz fába vágja a fejszéjét Kennedy

A független és harmadik párti jelöltek a múltban nehezen tudtak jelentős támogatást szerezni az elnökválasztásokon. Ross Perot texasi üzletember 1992-ben indította a közelmúlt történetének egyik legsikeresebb független elnökjelöltségét, amely azzal végződött, hogy a szavazatok 8 százalékát kapta az általános választásokon, amelyet végül Bill Clinton nyert meg.

Kennedy függetlenként folytatott kampánya tovább bonyolíthatja az általános választási versenyt, amely már most is szoros küzdelemre számít. A Reuters/Ipsos múlt héten

a valószínű szavazók körében végzett, Biden, Trump és Kennedy közötti hipotetikus hármas versenyre vonatkozó felmérése szerint a szavazók 14 százaléka támogatta Kennedyt, míg 40 százalék Trumpot és 38 százalék Bident.

Mivel az általános választásokig több mint egy év van hátra, nem világos, hogy a Kennedy-kampány ezt a támogatottságot szavazatokra tudja-e váltani 2024 novemberében.

Az előválasztásokon sem remekelt

Kennedy először áprilisban indította el kampányát, hogy legyőzze Bident a demokrata előválasztáson, és gyakran látogatott el a korai előválasztási államokba, például New Hampshire-be és Dél-Karolinába. Erőfeszítései azonban kevéssé hatottak a demokrata előválasztókra, a valószínűsíthetően demokrata előválasztók mindössze 9 százaléka támogatta Kennedyt New Hampshire-ben.

A Republikánus Nemzeti Bizottság közvetlenül Kennedy bejelentése előtt közleményt adott ki, amelyben „csak egy újabb radikális, szélsőbaloldali demokratának” minősítette őt.

Rokonai nem támogatják, de a nép izgatott

Robert F. Kennedy jr. – aki Robert F. Kennedy volt amerikai főügyész fia és John F. Kennedy volt elnök unokaöccse – testvérei hétfőn közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben veszélyesnek nevezték a döntését, hogy Biden ellen indul az általános választásokon.

Bobby talán ugyanazt a nevet viseli, mint apánk, de nem ugyanazokat az értékeket, látásmódot vagy ítélőképességet osztja. A bejelentés mélyen elszomorít bennünket. Elítéljük a jelöltségét, és úgy véljük, hogy veszélyes az országunkra nézve

− áll Rory Kennedy, Kerry Kennedy, Joseph P Kennedy II és Kathleen Kennedy Townsend közleményében. 

Kennedy soha nem viselt közhivatalt, de a támogatóinak egy kis csoportját inspirálta, akiket a közegészségügyi megbízások és a pénz befolyása a kormány és a magáncégek által hozott döntések elleni kiállása inspirált. Kennedy alapította a Children’s Health Defense nevű szervezetet, amely rendszeresen terjeszt oltásellenes félretájékoztatást, és kampányrendezvényeken népszerűsítette az oltásellenes összeesküvés-elméleteket.

A hétfői rendezvényen résztvevők az ideológiai spektrum minden szegmensét lefedték, konzervatívok, liberálisok és függetlenek egyaránt összegyűltek Philadelphiában a bejelentésre. Egy helybéli tanár, Walter Rodriguez azt mondta, támogatja Kennedy kampányát, és úgy fogalmazott,

ha nem lesz rajta a szavazólapon, egyáltalán nem is szavazok.

Véleménye szerint az elnökjelölt izgalmas új energiákat tudna belevinni az amerikai politikába, „amire szüksége lehet az országnak”. Egy másik helybéli, Sarah Shulman szerint a legújabb Kennedy „ért az egyszerű emberek nyelvén”,

egy demokrata, aki gondolkodásában liberális, aki együttérző, gondoskodó és egyben értelmes is

− fogalmazott.

Rovatok