Index Vakbarát Hírportál

Több hónapot is igényelhet a szlovéniai atomerőmű hibájának kijavítása

2023. október 10., kedd 20:48

Aszódi Attila atomenergetikus, egyetemi tanár hosszabb blogcikkben elemezte a szlovéniai Krsko atomerőművének leállását, amit még csütörtökön jelentett be az üzemeltető. Szerinte a hiba kijavítása akár több hónapot is igényelhet, és felhívja a figyelmet arra, hogy az atomerőművek öregedéskezelése nem csak formalitás.

Csütörtökön szivárgás miatt leállították a szlovéniai Krskóban lévő atomerőművet, miután szivárgást észleltek. A szivárgás forrásának azonosításához és javításához a reaktor leállása után láttak hozzá a szakemberek.

Az atomerőmű üzemeltetője hangsúlyozta, hogy a sugárzás szintje a biztonságos határokon belül van a szlovén–horvát határtól mintegy 15 kilométerre található létesítményben, így nem veszélyezteti az alkalmazottakat és az erőmű környezetét sem.

Azóta a krskói atomerőmű üzemeltetői részletes beszámolót tettek közzé a szlovén nyelvű weboldalukon. Aszódi Attila szerint helyesen jártak el, amikor a kismértékű szivárgás érzékelésekor azonnal leállították a reaktort, noha annak mértéke határérték alatti volt.

A hiba kijavítása akár több hónapot is igényelhet, és felhívja a figyelmet arra, hogy az atomerőművek öregedéskezelése nemcsak formalitás, hanem a „vassal”, a berendezéssel komolyan foglalkozni kell

– fogalmazott a blogján.

Mint kiderült a szivárgás oka, nem egyszerűen egy kis átmérőjű, a reaktortól távol futó csövön keletkezett, hanem a reaktortartálytól mindössze 1 méter távolságra, egy 11 cm átmérőjű, vastag falú csövön, ami a reaktor üzemzavari hűtőrendszeréhez tartozik.

„A meghibásodott cső nem kiszakaszolható módon csatlakozik a reaktortartályhoz, így abban a reaktor mindenkori nyomásának megfelelő nyomás uralkodik” – írta Aszódi Attila.

A blokkot mostanra lehűtötték, és a nyomást lecsökkentették, így a meghibásodásnál a szivárgás mostanra megszűnt. Aszódi megjegyezte: az ilyen meghibásodások rejtve maradhatnak, nagyon sok oka lehet a keletkezésének, de 

az esemény felhívja rá a figyelmet, hogy a reaktoroknál az öregedéskezelés nem csak adminisztratív formalitás, és ez releváns az üzemidő-hosszabbítási műszaki-engedélyezési programok tekintetében is.

Most szerinte a reaktort kirakják, és a pihentető medencébe kirakott üzemanyag mellett fogják tudni a szakemberek részletesen megvizsgálni a hibahelyet és megállapítani, hogy mi lehetett az oka a meghibásodásnak.

Mivel a hiba oka sokféle lehet, várhatóan nem lesz elegendő egyszerűen kijavítani a hibát, hanem szükség lesz egy vizsgálati programra, amely a releváns hatásoknak kitett további helyeket a blokkon szintén feltárja, és azok épségét igazolja – jegyezte meg.

Ez a munka akár több hónapot is igényelhet. Ez alatt az idő alatt a blokk visszaindítása nem valószínűsíthető.

Rovatok