Index Vakbarát Hírportál

Három év börtönre ítéltek egy észak-koreai nőt, mert felhívta Dél-Koreát

2023. október 10., kedd 20:59

Észak-Korea három év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, mert telefonon beszélt az országból megszökött és Dél-Koreába menekült lányával. A hívást közvetítő ügynök is büntetést kapott.

Észak-Korea árulóként kezeli azokat, akik megszöknek az országból. Mióta Kim Dzsongun 2011-ben hatalomra került, a hatóságok egyre intenzívebben lépnek fel azokkal szemben, akik az északi határvidéken hozzáférnek a kínai mobilhálózathoz, hogy így kapcsolatba lépjenek a szökevényekkel.

Nemrégiben megbüntettek két nőt, akik telefonon keresztül hívták Dél-Koreát – írja a Radio Free Asia.

Az egyik egy Paegam megyei anya, aki telefonon beszélt a Dél-Koreában letelepedett lányával, a másik nő pedig egy ügynök, aki ebben segített neki. A nő pénzt fogadott el a lányától. Észak-Koreában ez illegálisnak számít.

Az anya 3 év börtönbüntetést, az ügynök egy év kényszermunkát kapott, családját pedig száműzték a távoli észak-koreai vidékre.

A két nő a közeli hegyekbe utazott, hogy a mobiltornyok hatótávolságán belülre kerüljenek. A hegyről lefelé ereszkedve kapták el őket. Több mint egy hónapon keresztül tartott a kihallgatásuk.

A hatóságok nyilvánosságra hozták az ügy részleteit.

Bármennyire is ellenséges ország Dél-Korea, három év börtön azért, mert pénzt vett el a saját lányától, túl sok. A szülők nem tudnak beszélni a távol lévő gyermekeikkel. Nem telefonálhatnak, és nem fogadhatják el a gyermekeik által küldött pénzt

– mondta egy lakos.

A szöuli székhelyű Database Center for North Korean Human Rights által Dél-Koreába áttelepült 431 észak-koreai szökevény körében végzett 2019-es felmérés kimutatta, hogy a válaszadók 61,3 százaléka küldött pénzt észak-koreai rokonainak.

Az egy átutalásra jutó átlagos összeg 1,61 millió won volt, ami akkoriban körülbelül 1340 dollárnak felelt meg. 

Rovatok