Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a lengyel vezérkari főnök és a fegyveres erők műveleti parancsnoka

2023. október 10., kedd 11:31

Lemondott posztjáról Rajmund Andrzejczak lengyel altábornagy, vezérkari főnök – erősítette meg kedden Joanna Klejszmit vezérkari szóvivő.

 „Megerősítem, hogy Rajmund Andrzejczak altábornagy lemondott hétfőn a vezérkari főnöki posztról” – mondta el Klejszmit a PAP lengyel hírügynökségnek. Hozzátette, Andrzejczaknak, mint minden katonának, joga van a lemondásra” anélkül, hogy megindokolja döntését.

A Rzeczpospolita lengyel napilap kedd reggel megírta, lemondását benyújtotta Andrzej Duda elnökhöz Tomasz Piotrowski tábornok, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka is. A lapnak Jacek Goryszewski, a műveleti parancsnokság szóvivője erősítette meg Piotrowski döntését. „A helyzetet nem kommentáljuk” – fűzte hozzá a szóvivő.

A lengyel fegyveres erők főparancsnoka, Wieslaw Kukula altábornagy nem nyújtotta be lemondását.

Andrzejczak és Piotrowski távozása akkor válik véglegessé, ha lemondásukat elfogadja Andrzej Duda elnök. A lengyel államfői hivatal egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter tavasszal azzal vádolta meg Piotrowskit, hogy mulasztást követett el, amikor nem tájékoztatta őt egy ismeretlen katonai eszköz becsapódásáról, ami tavaly decemberben a nyugat-lengyelországi Bydgoszcznál történt. A tárgyat utólag orosz gyártmányú manőverező robotrepülőgép maradványaként azonosították.

Rovatok