Index Vakbarát Hírportál

Julia Gross német nagykövet szerint a magyar kormány miatt aggódnak a német befektetők

2023. október 10., kedd 09:47

Kormányzati nyomásgyakorlástól és szektoriális különadóktól tartanak egyes ágazatok német képviselői – állítja Julia Gross német nagykövet. Az RTL Híradónak arról beszélt, hogy míg egyes ágazatok képviselői kifejezetten boldogok nálunk, mások szeretnék tudni, mire számíthatnak a kormánytól.

Aggódnak „a magyar kormány bizonyos intézkedései” miatt a német befektetők, ezért nem jönnek Magyarországra – nyilatkozta Julia Gross, Németország budapesti nagykövete az RTL Híradónak

A német nagykövet arról beszélt a csatornának, hogy egyes német iparágak képviselői érzik „a magyar kormány egyes intézkedéseinek hatását”, és emiatt már fel is vették a kapcsolatot a magyar kormánnyal. 

 mindenki azt akarja, hogy a német cégek virágozzanak Magyarországon

– nyilatkozta, és arra is kitért, a befektetők szeretnék tudni, mire számíthatnak. 

A nagykövet elmondta, hogy az ágazatok képviselői ellen irányuló nyomásgyakorlásról szóló visszajelzések érkeztek a hivatalába. Ezek között említette „a különböző szektorális különadók vagy a tervezési, engedélyeztetési hatósági eljárásokkal kapcsolatos kérdéseket”.

Aggódnak a különadók miatt

Julia Gross azt is megemlítette az RTL Híradónak, hogy nemcsak a németeket, hanem más befektetőket is aggodalommal tölt el a jelenség. 

A lap a Der Spiegel egy áprilisi cikkére hivatkozva azt írja, magyarországi érdekeltséggel rendelkező német cégek szerint az Orbán-kormány elkezdte kiszorítani őket, véget ért az adókedvezmények és a „visszautasíthatatlan ajánlatok” időszaka. Továbbá olyan diszkriminatív különadókat említenek, amelyek csak a külföldi cégeket sújtják.

Julia Gross német nagykövet korábban arról beszélt, hogy bár Magyarország fontos partner Németország számára, jelenleg sok vitás pont van közöttük. Erről itt írtunk. 

Rovatok