Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia bekeményít: szigorítják az ellenőrzést a magyar határon

2023. október 11., szerda 18:05

Az erősödő illegális migráció miatt Pozsony meghosszabbítja november 3-áig az ellenőrzéseket a magyar határon.

Mint írtuk, a pozsonyi kormány az illegális migráció megfékezése miatt október 14-ig ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon. 

Az intézkedés feloldásának határidejét most november 3-áig hosszabbították meg.

„Az ellenőrzéseket az eddigiekhez hasonlóan Szlovákia Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában rugalmasan, az aktuális fenyegetettséggel arányosan és a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják végre” – ismertette az Új Szó a szlovák belügyminisztérium beadványát. 

Az indoklás szerint mióta bevezették az ellenőrzéseket, csökkent a Magyarországról Szlovákiába irányuló illegális migráció. A kiadott dokumentum szerint a 39. héten 2496 illegális határátlépést elkövető személyt regisztráltak, ami a 40. hétre 1929 főre csökkent.

Szlovákia kivezetné a migránsoknak adott igazolást 

Az Indexnek Párducz Árpád biztonságpolitikai szakértő korábban arról beszélt, hogy Pozsony a magyar határ lezárásában látja a migrációs kérdés rövid és hosszú távú megoldását. 

A szlovák hatóságok tervezik az országban tartózkodó migránsok igazolásának visszavonását is. Az adatok szerint 17 529 irreguláris migránst tartóztattak fel Szlovákiában az év első hét hónapjában, ám jelenleg ez a szám már a 27 ezret is meghaladta.

A MIGRÁCIÓKUTATÓ INTÉZET MUNKATÁRSA SZERINT AZ IRREGULÁRIS MIGRÁNSOK KÖRÉBEN ELTERJEDT VÉLEKEDÉS, HOGY AZ IGAZOLÁS AZ EURÓPAI UNIÓBAN TARTÓZKODÁSRA ÉS SZABAD MOZGÁSRA JOGOSÍT FEL.

„A szlovák hatóságok jelenleg már az igazolás kivezetését tervezik” – teszi hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Rovatok